Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 36

Паулу Коелю

— Веднага — каза д-р Игор, леко раздразнен, че тя го прекъсва. — Преди това обаче искам да разберете едно нещо: с изключение на някои тежки патологични случаи, хората полудяват, когато се опитат да избягат от рутината. Разбрахте ли ме?

— Разбрах ви много добре — отговори тя. — Ако мислите, че не съм способна да се грижа за нея, можете да бъдете спокоен: никога не съм се опитвала да променям живота си.

— Много добре — каза д-р Игор с видимо облекчение. — Представяли ли сте си такъв свят, в който да не сме длъжни да повтаряме всеки ден от живота си едно и също нещо? Ако решим например да ядем едва тогава, когато сме гладни, как ще успеят да се организират домакините и ресторантите?

„По-нормално би било да ядем тогава, когато сме гладни“ — помисли си жената, но нищо не каза от страх да не й забранят да говори с Вероника.

— Ще настъпи голямо объркване — отвърна тя. — Аз съм домакиня и разбирам какво искате да кажете.

— И тъй, имаме сутрешното кафе, обяда, вечерята. Трябва всеки ден да се будим в определен час и да си почиваме един ден в седмицата. По Коледа си разменяме подаръци, а по Великден прекарваме три дни край езерото. Доволна ли ще бъдете, ако мъжът ви поиска да се любите в трапезарията, само защото го е обзело внезапно желание?

„Но какви ги говори тоя човек? Дошла съм тук, за да видя дъщеря си!“

— Ще ми стане тъжно — отговори тя предпазливо, надявайки се да е улучила.

— Много добре! — извика д-р Игор. — Мястото, където се прави любов, е леглото. В противен случай ще дадем лош пример и ще предизвикаме анархия.

— Мога ли да видя дъщеря си? — прекъсна го жената.

Д-р Игор се примири с факта, че тази селянка никога няма да разбере за какво й говори. Не проявяваше никакъв интерес към обсъждане на лудостта от философска гледна точка, въпреки че дъщеря й бе извършила много сериозен опит за самоубийство и бе изпаднала в кома.

Натисна звънеца и секретарката му се появи.

— Извикай момичето със самоубийството! — каза той. — Онази с писмото до вестниците, в което обяснява, че се самоубива, за да покаже къде се намира Словения.

— Не искам да се виждам с нея! Вече съм прекъснала всички връзки със света.

Не й беше лесно да изрече това в салона, в присъствието на всички. Ала и санитарят не бе проявил дискретност, съобщавайки на висок глас, че майка й я чака, сякаш това интересуваше и останалите.

Не искаше да се вижда с майка си, защото и двете щяха да страдат. По-добре да я смята за умряла; Вероника открай време мразеше сбогуванията.

Човекът се върна обратно и тя отново се загледа в планината. След едноседмично отсъствие слънцето най-сетне се бе върнало — тя бе научила за това още предишната вечер, луната й го бе казала, докато свиреше на пиано.

„Но това е лудост, губя контрол над себе си. Небесните тела не говорят, тоест казват нещо само на астролозите. Ако луната е разговаряла с някого, то е било с оня шизофреник.“

Вероника едва бе довършила мисълта си, когато почувства остра болка в гърдите и едната й ръка изтръпна. Таванът се въртеше: бе получила сърдечен пристъп. Изпадна в нещо като еуфория, сякаш смъртта я освобождаваше от страха. Най-сетне всичко щеше да свърши! Може би щеше да изпита лека болка, но какво са пет минути агония срещу цяла вечност в тишина? Единственото, което направи, бе да си затвори очите: изпитваше ужас от мъртвите с отворени очи, които бе виждала във филмите.