Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 37

Паулу Коелю

Но сърдечният пристъп като че ли се различаваше от това, което си бе представяла; беше й все по-трудно да диша и с ужас откри, че й предстои да преживее нещо, от което много се страхуваше: задушаване. Щеше да умре така, сякаш е погребана жива или внезапно потъва на дъното на морето.

Олюля се, падна, усети как някой я удря по лицето, правеше върховни усилия да диша, но въздухът не й достигаше. Най-лошото бе, че смъртта не настъпваше, Вероника беше в пълно съзнание за всичко, което ставаше около нея, продължаваше да различава цветовете и формите. Трудно й бе единствено да чува какво казват другите — виковете и възклицанията й се струваха много далечни, сякаш идваха от някакъв друг свят. Но с изключение на това всичко останало бе реално, въздухът не й достигаше, чисто и просто не се подчиняваше на заповедите на дробовете и мускулите й, а тя продължаваше да бъде в съзнание.

Почувства, че някой я хвана и я обърна по корем, но вече не можеше да контролира движението на очите си и те се въртяха, като изпращаха до мозъка й стотици различни образи, добавяйки към усещането за задушаване пълно объркване на зрението й. Постепенно образите също се отдалечиха и когато агонията й достигна връхната си точка, въздухът най-сетне влезе в дробовете й, издавайки толкова силен шум, че всички в салона се вцепениха от страх.

Вероника започна да повръща и дълго не можа да спре. След като критичният моментът отмина, някои от лудите започнаха да се смеят на тази сцена и тя се почувства унизена, безпомощна, неспособна да реагира. Една сестра влезе тичешком и й постави инжекция в ръката.

— Успокойте се! Вече премина!

— Но аз не умрях! — развика се тя и тръгна към останалите пациенти, повръщайки върху пода и мебелите. — Продължавам да стоя в тази скапана болница и съм длъжна да съжителствам с вас, да изживявам хиляди пъти смъртта, всеки ден, всяка нощ, без да има кой да се смили над мен!

Обърна се към сестрата, издърпа спринцовката от ръката й и я захвърли към градината.

— Какво искаш? Защо не ми инжектираш отрова, след като знаеш, че наистина съм осъдена да умра? Нямаш ли чувства?

Не можа да се сдържи, седна отново на пода и се разплака неудържимо, като крещеше и шумно ридаеше, а в същото време някои от пациентите се смееха и коментираха изцапаните й дрехи.

— Дайте й успокоително! — каза някаква лекарка, която се бе втурнала в салона. — Трябва да овладеете положението!

Сестрата обаче стоеше като парализирана. Лекарката излезе и се върна с двама санитари и нова спринцовка. Мъжете хванаха истеричното създание, което буйстваше в средата на салона, и лекарката инжектира в изцапаната ръка на Вероника успокоителното до последната капка.