Читать «Къщата» онлайн - страница 43

Мери Хигинс Кларк

Погледна към празната бутилка от вино. Протоколът от аутопсията гласеше, че малко преди да умре, Вивиан Карпентър е изпила няколко чаши вино. Но когато попита родителите й дали е пиела, те му отговориха, че избягвала да го прави през деня, защото й се приспивало от една чаша вино, особено ако е на слънце. Същата реакция се получаваше и при Деби.

Дали една жена, на която й се приспива, когато пие вино, би настоявала да се присъедини към мъжа си, ако той възнамерява да прекара под водата известно време, след като още е начинаеща в подводния спорт?

Нат се съмняваше, че би постъпила така.

В три часа почувства лека промяна в движението на лодката. Според прогнозата за времето към три и половина се очакваше да завали силен дъжд.

Нат се изправи. От мястото се виждаше пристанището и той забеляза, че малки плавателни съдове от всички посоки се приближават към него.

Коуви твърдеше, че били прекарали около двайсет минути под водата, когато се разразила бурята. Това означаваше, че след като се е събудил от дрямката, със сигурност е видял как лодките се отправят към брега. Сигурно се е усещало засилващото се течение.

В подобна ситуация всеки човек, който има поне малко мозък в главата си, би включил радиото, за да чуе прогнозата за времето, разсъждаваше Нат. Деб се размърда, повдигна се леко и го попита:

— Какво правиш?

— Мисля. Искаш ли да се изкъпем набързо, скъпа? Деби отново легна, затвори очи и измърмори:

— Някой друг път. Сега много ми се спи.

26

Скот Коуви прекара неделята вкъщи. Макар и поуспокоен от факта, че Адам Никълс се съгласи да поеме защитата му, все пак се притесняваше от незначителното предупреждение, което той му отправи: „Когато богата съпруга почине при нещастен случай наскоро, след като е сключила брак с мъж, който никой не познава добре, и този мъж е единственият човек, станал свидетел на смъртта й, изключено е хората да не говорят разни неща. Били сте откровен с полицаите и това е във ваш интерес. Но дотук. Вече отказвайте да отговаряте, на каквито й да било въпроси.“

Скот нямаше нищо против да го послуша.

Не му беше трудно да се вслуша и във втория съвет на Никълс: „Не променяйте начина си на живот. Не пилейте пари.“

Въобще не възнамеряваше да постъпва като глупак.

Накрая Адам му каза: „И още нещо, което е много важно: не си позволявайте някой да ви види с жена, докато в полицията съвсем очевидно показват, че изпитват съмнения относно инцидента.“

Тина. Трябваше ли да обясни на Адам, че преди да се запознае с Вив, имаше връзка с нея? Че всичко започна миналата година, когато работеше в театъра? Дали Адам щеше да разбере, че откакто станаха близки с Вив, нямаше нищо между него и Тина?

Можеше да му каже, че Тина не е разбрала за завръщането му в Кейп Код. После за проклетия тя напусна Сандуич и постъпи на работа в „Уейсайд“. След като ги видя да вечерят там с Вив, започна да му се обажда. Единствения път, когато се видяха, точно Хенри Спрейг, а не някой друг, седеше до него в едно заведение! Спрейг не беше глупав. Дали беше уместно да го уведоми, че Тина се отби при него веднъж, след като Вивиан почина, за да му изкаже съболезнования?