Читать «Поклик Ктулху» онлайн - страница 22

Говард Лавкрафт

Португалець Родрігез перший добрався до підніжжя моноліту й погукав інших. Усі вони гуртом зацікавлено роздивлялися величезні різьблені двері з уже знайомим барельєфом кальмаро-дракона. Вони були схожими, як записав Йохансен, на ворота величезної клуні; усі прибульці вирішили, що це таки двері, з огляду на те, що там був одвірок і поріг, проте вони не могли погодитися, чи вони лежать горизонтально, як ляда, чи вертикально, як двері льоху. Як сказав би Вілкокс, тут уся геометрія хибила. Не можна було твердити, що море і земля простягалися горизонтально, отже відносне розташування всього іншого здавалося примарно змінним.

Брайден натиснув на камінь тут і там - без успіху. Тоді Донован помацав його по краях, натискаючи окремо на різні точки. Він поплазував по кам’яній кришці - тобто можна було б сказати ліз, якби ця кришка зрештою не була горизонтальними дверима - і моряки дивувалися, чи якісь двері на світі можуть бути такими широчезними. Тоді дуже повільно кам’яна панель розміром з акр почала опускатися вниз, і вони побачили, що двері складалися з двох частин.

Донован скотився донизу - чи вздовж одвірка - і приєднався до своїх товаришів, і всі спостерігали, як дивно відкривається вирізьблений портал. Наче викривлені призмою, двері рухалися по якійсь аномальній діагоналі, всупереч усім законам матерії і перспективи.

З отвору зяяла чорна пітьма, яку, здавалося, можна було відчути на дотик. Темрява справді була чимось матеріальним, адже вона прикривала внутрішні стіни. Вона ніби чекала, поки її звільнять від багатовікового ув’язнення. І справді, вона вирвалася, як хмара чорного диму, затьмаривши сонце, й розповзлася навсібіч у переляканому небі, розмахуючи своїми перетинчастими крилами. Із віковічних глибин здійнявся нестерпний сморід, і Гоукінс, який був відомий своїм гострим слухом, сказав, що чує знизу якийсь гидкий плескіт. Вони стали прислухатися, аж раптом з глибини виникло желеподібне зелене величезне тіло. Воно вилізло крізь чорні двері на заражене повітря міста, сповненого отруйного безумства.

У цьому місці почерк бідолашного Йохансена став майже нерозбірливий. Та й не дивно, адже тієї клятої миті з шести чоловік, які не повернулися на яхту, двоє померли від одного тільки жаху. Цю тварюку неможливо описати - не існує слів, які могли б передати ту огиду, яка при погляді на неї пронизує всю душу людини, доводить її до божевілля, до зневіри в одвічні закони природи і підвалини космічного порядку. Гора сунула на них, наче жива. Боже! Годі й дивуватися, що на протилежному боці Землі видатний архітектор з’їхав з глузду, а бідний Вілкокс бачив примари в ту телепатичну мить. Цей виплід далеких світів, ідол, якого я бачив зображеним у камені, тепер з’явився у формі зеленої слизької маси, щоб підтвердити свою владу. Зірки знову стали на свої належні місця, і те, що вірні стародавнього культу не змогли зробити навмисно, гурт простих моряків здійснив випадково. Після мільярдів років спочинку великий Ктулху був знову на свободі і прагнув задовольнити своє жадання влади.