Читать «Українські мілітарні формування в Одесі в добу Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.)» онлайн - страница 103

Тарас Вінцковський

Посилаємим од секціі інструкторам громади повинні давати од себе помешкння і харч. За зброею повинні посилатись довіренні од громади люде відповідними мандатами і всіми відомостями про склад і діяльність громади і число січовиків.

Всі відомости просимо надсилати по адресі:

Одеса, Херсонська, 52.

Секц. Вільного Козацтва при Одеській Військовій Раді.

Голова Секціі Луценко

За писаря Матійчук.

Рідний курінь. — 1917. — 17 грудня.

Пам’ятник померлим у 1918 р. в Одесі німецьким і австрійським воякам

Про організацію Вільного Козацтва Війська Запорожського Низового

1 Званіє «вільний козак» належить кожному украінцеві, як його історична національна спадщина, і через те украінці, як чоловіки, так і жінки, повинні гуртоватись в «вільно козачі» громади. Але кожен украінець, який приймає це високе званіє, повинен носити його з честю, тримаючись довгіх лицарських звичаів своіх предків: братерства, рівности, правди і волі.

2 Кожна «вільно козача» громада повинна дивитись, аби серед іі членів не було людей порочних, недбалих до інтересів народу й рідного краю або несправедливих. Всі, хто порочить добре імя громади, повинні негайно усуватись з числа іі членів.

3 До громади вільних козаків приймаються як чоловіки, так і жінки, і цілі сімейства. Всім громадянам повинні вестись списки (реєстри). Неукраінці можуть прийматись до громади, по постанові загальних зборів громади лише ті, хто прійма народні украінські гасла і оборону народніх прав і інтересів, а також, як найдороший скарб народній, до постійного вжитку украінську мову.

4 Громада носить назвисько по своій осілости (хутору, селу чи місту).

5 Головними завданнями вільнокозачих громад єсть: ширення освіти і знання межи своіх членів, добробут громади і оборона прав і вольностей як громади, так і всіх мешканців Украіни; а також охорона ладу і спокою в краі взагалі.

Для того кожна громада повинна: 1) закласти власну «Просвіту» або прилучитись до якоі сусідньоі; 2) допомагати коопераціі і всяким иншим установам, що мають на меті добробут громад; 3) закласти військову організацію, і 4) приймати взагалі як найширшу участь в громадянському і державному житті рідн. краю.

6 Справами громади керують: а) загальні збори громади, б) Рада громади, голова якоі являються отаманом громади, в) окремі секціі, комісіі й инші організаціі, які громада визнає потрібним закласти.

7 Кожна громада складає свій статут, в якому означається склад громади і іі організацій, число членів Ради, Ревизійноі Комісіі й инших виконавчих органів, права й обовьязки членів, порядка скликання загальних зборів вибори і виключення членів, кошти громади й т. п.

8 Рада громади повинна мати Голову (Отамана), 1 чи 2 його заступників, писаря, Скарбника і кількох…рожих.

9 Кожна громада повинна мати права юридичноі особи, або мати право набувати всякі договори і взагалі бути організацією у всім правомочною.