Читать «Українські мілітарні формування в Одесі в добу Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.)» онлайн - страница 102

Тарас Вінцковський

Поза козацтвом зостаються вільні професії. Коли таким чином зорганізувати український нарід, то з одного боку буде постійний хліборобський і військовий елемент (міліція), поповнений спеціяльними частями (артілерія, сапери і т. п.)! З другого розмаїті вільні трудові професії.

Паразитів на народньому тілі не буде. Україна стане не переможною силою.

Іван Липа

_____________________

Від редакції

Редакція де вчім не згоджується з автором статті «Вільне Козацтво»

Рідний курінь. — 1917. — 3 грудня.

Відозва

До Вільно-Козачих громад і організацій ОдеськоЇ Військової Округи

При Одеській Військовій Раді утворена Секція Вільного Козацтва, яка взяла на себе обьєднання і організацію громад Вільного Козацтва Одеській Військовій Окрузі, яка, згідно наказу Генеральноі Козацькоі Ради по Лівобережній, Правобережній, Степовій Украіні от 26 листопаду 1917 року за № 3 має наперед іменуватись «Організаційним Відділом Генеральноі Козацькоі Ради по формуванню Українського Вільно Козацького Запоріжського Війська».

Секція звертається до всіх вільно-козачих громад й инших украінських організацій Одеськоі Військовоі Округи з проханням прислати ій відомості: 1) про осідок вільнокозачоі організаціі, іі назву й почтову адресу, а коли єсть, то й статут організаціі; 2) число членів; 3) склад старшини; 4) чи єсть досвідчені інструктори 5) чи єсть зброя, яка і відкілля добута; 6) коли зоклалась організація і з ким має звязок; 7) робота організаціі, і 8) іі потреби. Відомости про діяльність вільнокозачих організацій і всякі зміни в них бажано мати постійні, разів двічі на місяць, на 1 и 15 число.

Потрібно також мати відомости про ті місця Округи, де ще нема вільно козачих організацій, але бажано мати.

Секція має завданням допомагати посилкою літератури, наказів, інструкторів і орагнізаторів, а також в дотуванні зброі.

Аби поставити справу організаціі вільного козацтва Округи як найкраще і реорганізувати секцію з «Організаційного Відділу Г. К. Р.» в «Кошову Козачу Раду Війська Запорожського Низового», мається на меті в найблизчому часі скликати зьїзд Вільного Козацтва всієі Округи (губ. Херсонськоі, Катеринославськоі і Тавріі без Крима).

Організацію вільно козачих громад потрібно проводити як найшвидче, бо час не жде, а на ці організаціі покладаються великі надіі по охороні ладу й спокою в краі, а для всього цього потрібні засоби.

Через це ми закликаємо громадянство організуватись як найшвидче в вільно козачі громади, закладати січі, звязуватись з нами як потісніше й надсилати нам, негаючись, відомості й потрібні кошти.

Для поширення діяльности секціі потрібні великі кошти, а через те ми просимо всі вільно козачі організаціі нашоі Округи надсилати в секцію жертви, а в першу чергу вислати згідно постанови секціі, внести за кожного січового козака по 2 корб.

Про день зьізду буде оповіщено завчасно і оголошено в газетах.

Вибори сотеннноі і курінноі старшини, по наказу Генеральноі Ради треба робити негайно, по утворенні вільно козачих організацій. Для виборів же полковоі старшини Запорожського Кошу призначені з’ізди: по Херсонщині на 7 січня 1918 р., а на Катеринославщині і Тавріі на 16 січня, по своіх повітових городах.