Читать «Українські мілітарні формування в Одесі в добу Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.)» онлайн - страница 101

Тарас Вінцковський

8. Український Керівничий Комітет — вул. Херсонська, 36, кв. 7.

Адреси книгарень і друкарень:

1. Книгарня «Діло» — вул. Преображенська, 11

2. Друкарня товариства «Соціалістична Просвіта» —

вул. Катерининська, 27.

3. Книгарня товариства «Наша Кооперація» — вул. Княжеська, 30.

4. Книгарня Української Соціал-Демократичної Робітничої Партії — вул. Пушкінська, 2.

Адреси українських початкових шкіл:

1. При католицькому костелі — вул. Катерининська, 33.

2. При Казанській церкві — вул. Московська, 14.

3. На вул. Болгарській, 63.

4. На вул. Градоначальницькій, 20.

Майбутній прем’єр-міністр-УНР В.Чехівський

Іван Липа. Вільне Козацтво

У де яких громадських і політичних діячів є зараз нахил порвати з традиціями українського народа і будувати Україну на зовсім нових основах. Така думка хибна, бо нема нічого на світі нового. Те нове, що гадають заводити на Україні, утворив уже де-небудь инший нарід. Так само наше старе честь новим для других.

В старій Україні з ХІІІ і по ХVІ вік ходою історичних умов утворювалось козацтво, що волею народа пишно розцвіло при Богдані Хмельницькому і визволило Україну з польського ярма. Наше козацтво — це теж саме, що далеко пізніше зорганізувалось у вільних народів і зветься міліцією.

Це народне військо, в якому мусить брати участь кожен громадянин певного віку. Козак одбуває свою службу в своєму ж селі або місті.

Два-три роки на службі, два-три роки вільний від неї. І так довідомих літ коли його заступають молодші. Ця ідея козацтва постільки міцна в народі нашому, що як тільки повіяло на Україні волею, так зараз же в ріжних місцях заснувалися кадри вільних козаків, що ставлять собі метою боронити край від усяких напасників. І коли не забути, що сливе вся молодь зараз в рядах військових, в окопах, то стане ясно, що на вільне козацтво треба звернути пильну увагу.

Це зародок будучої сили, волі і добробуту Українського народа.

Український нарід може знає, може тільки почуває, але лагодиться до того, що би стати в свою оборону за свої права.

Зараз по земельних комитетах розглядається земельна справа, яка остаточно буде вирішена на Українських установчих зборах у Києві.

Нетрудових земель на Україні дуже багато і по праву історичному, Божеському і людському всі вони мусять бути передані трудовому українському народові. От тут, при передачі нетрудових земель народові треба провести принціп козаччини: давати землі не даром, а за майбутні заслуги перед рідним краєм — давати землі тим, хто стане в ряди козацтва. Козакам кінним дати більше, пішим — менше. Скасувати поділ України на губернії, а поділити її, як в старовину, на полки. Усі землі в межах полка обьявити полковою власністю і віддати до повного розпорядку полкові, з умовою, що би він виставив на завжди відповідну скількість узброєних кінних і піших козаків для потреб української держави.

Для організації козацької України можна взяти за взірець наших же кубанців, що переселившись із Запорожжя, заховали свою стару організацію до наших днів.

Між ними нема і не може бути бідних, бо кожен козак забеспечений землею, якої він не може ні продати ні подарувати, бо земля — власність козацької громади, станиці.