Читать «Матю Райли Турнирът» онлайн - страница 4

Unknown

Английското ш/е на фигурата rook произлиза от персийската дума ruhk, означаваща колесница. Пешките са били пешаци, офицерите — слонове, конете - кавалерия, по краищата на шахматната дъска били разположени бързите и смъртоносни колесници.

Но времената се промениш, играта се разпространила извън пределите на Персия и фигурите започнали да отразяват обществената йерархия на средновековна Западна Европа. Така колесницата станала топ гаи тур. И си останала сита фигура, способна да премине по цялата дъска с един-единствен ход и да контролира цели редове, но първоначалната причина за маневреността й бича забравена.

Въпреки това топът-тур си остава отличен пример на шахматна фигура, отразяваща средновековното общество, тъй като много често владетелят от онези времена бил оценяван по якостта и величието на замъг\ите, които притежавал.

- Тел Джаксън, „Шахът през Средните векове ", ===Ь 1992. Г=~

Благодаря на Бог, че съм надарена с такива качества, че ако ми се случи да се озова извън Англия само по фуста, ще мога да живея спокойно навсякъде в християнския свят.

Кралица Елизабет I

Англия, септември 1546

Когато поканата пристигна в двора в Лондон, живеех в двореца Хатфийлд Хаус в Хартфордшър. Бе доставена в Хатфийлд ден по-късно, заедно с обичайно грубото съобщение от баща ми до господин Аскам.

Поканата беше наистина невероятна.

Бе на най-фина хартия, снежнобяла картичка с позлатени ръбове. Върху нея с блестящо златно мастило (при това на английски) беше написано следното:

НЕГОВО СИЯЙНО ВЕЛИЧЕСТВО СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ, ХАЛИФ НА СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА АЛЛАХ, СУЛТАН НА ЗЕМИТЕ НА ОСМАНЦИТЕ. ГОСПОДАР НА ВЛАДЕНИЯТА НА РОМЕИТЕ, ПЕРСИТЕ И АРАБИТЕ, ГЕРОЙ НА ВСИЧКО СЪЩЕСТВУВАЩО, ГОРДОСТ НА СЛАВНИЯ КААБА И ОЗАРЕНАТА МЕДИНА, НА БЛАГОРОДНИЯ

ЙЕРУСАЛИМ И ТРОНА НА ЕГИПЕТ, ГОСПОДАР И ВЛАДЕТЕЛ НА ВСИЧКО ПОД НЕГОВИЯ ВЗОР, ВИ ПРАЩА НАЙ-СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ.

КАТО ПОЧИТАЕМ КРАЛ НА АНГАЛИЯ ВИ КАНИМ ДА ИЗПРАТИТЕ НАЙ-ДОБРИЯ СИ ИГРАЧ НА ИГРАТА, ИЗВЕСТНА КАТО ШАТРАНДЖ, LUDOS SCACORUM, ЕШЕКС, ШАХШПИЛ, СКАКЧИ, ЖАЧИ ИЛИ ШАХ, ДА УЧАСТВА В ТУРНИР, КОЙТО ЩЕ ОПРЕДЕЛИ ШАМПИОНА НА ПОЗНАТИЯ СВЯТ.

Изсумтях.

- За велик султан, който е господар и владетел на всичко под взора му. английският му е направо за оплакване. Не може да напише дори „Англия" правилно.

Господин Аскам, който все още държеше поканата, ме погледна.

- Нима? Кажи ми, Бес, ти говориш ли неговия език? Знаеш ли арабски или турско-арабски?

- Знаете, че не знам.

- Тогава колкото и за оплакване да е английският му, той все пак говори твоя език, докато ти не можеш да говориш неговия. За мен това означава, че той има значително преимущество пред теб. Винаги се замисляй, преди да критикуваш, и никога не критикувай незаслужено някой, който е направил усилие, каквото дори не ти е хрумвало да предприемеш.

Намръщих се на учителя си, но беше невъзможно да го мразя дори когато ме порицаваше по такъв начин. Имаше си особен стил. В начина, по който се държеше, в начина, по който говореше, в начина, по който ме порицаваше - благ, но същевременно и твърд.