Читать «Вікентій Прерозумний» онлайн - страница 6

Ярослав Стельмах

Віка здригнувсь і уважно поглянув на співрозмовника, але той, мов нічого й не сталося, продовжував:

- Та й не у чверті справа, і навіть не в річних оцінках. Вибач мені, мій юний друже, бажання твої надто примітивні, і я не помилюсь, коли скажу: мілко плаваєте, юначе, мілко плаваєте. Покладись на мій досвід. Мені здається, тобі потрібно щось більше - не за розмірами, певна річ, - а, так би мовити, достойніше. Те, що залишиться при тобі і через місяць, і через рік… Ну, словом, якесь внутрішнє переконання, таке, що згодилось би тобі у подальшому житті… Га?

- Ну… Може… - погодився Віка, не зовсім, проте, розуміючи останні слова.

- Такий, знаєш, урок…

Хлопець скривився.

- Ні-ні, не звичайний урок у прямому розумінні цього слова, а… До речі, котра година? - зовсім недоречно поспитав продавець і сам собі відповів: - За п’ять хвилин третя. Ото! Ну то як? Покладаєшся на мене? Пригадую, якось… Ну та це неважливо. То згода? Вибрати тобі щось на свій смак?

- Давайте, - кисло погодився Віка. Він уже геть зневірився у чудесах дивакуватого балакуна і погодився скоріш із ввічливості, та й дістати хоч якусь дрібничку теж кортіло.

- От і добре, - зрадів продавець. - От, скажімо, що тобі хотілося зранку? Ага, - мовив тут-таки. - Щоб ударив двадцятиградусний мороз і відмінили заняття в школі… Щоб тебе не викликали на другому уроці, так… Щоб Людмила Петрівна не залишила тебе після занять, далі… Ну, це вже нікуди не годиться… А отут… Гм… Здається, дещо цікавеньке. Так-так… Справді. От і все. Готово! Думаю, це тобі підійде.

- Ви певні? - спитав обережно Віка.

- А кому ж про це знати краще од мене! Певен! - І він безцеремонно став підштовхувати хлопчину до виходу. - А зараз вибачай - за тридцять секунд третя година. Мені час. Бажаю успіху.

Віка й незчувсь, як опинився знову надворі. На мить од сліпучого світла він зажмурив очі і тут збагнув - йому ж так нічого й не подарували!

- То що ж ви мені… - почав він, повертаючись до продавця, і так і застиг із напівроззявленим ротом.

Позад нього нікого не було, а на дверях висів здоровенний замок.

Віка поторгав його - замкнено. Приклав вухо до тонкої дощаної стіни - ані звуку.

Тоді він загамселив у двері кулаком і закричав:

- Дядю! Дядю! Відчиніть!

- І чого? І чого б ото стукати? - почув сердитий голос і озирнувся. Перед ним стояв приймальник посуду. - Не бачиш, що зачинено? Повилазило тобі? Чи, може, весь день отут сидіти накажеш, тебе дожидаючи, без обіду?

- Та… Ме-е… Не-е… - промимрив Віка.

- Отож бо! - погодився приймальник. Він одімкнув замок і зайшов усередину.

Віка спробував і собі зазирнути слідом, але дядько так грюкнув дверима, що хлопець аж відскочив.

- Ох і цікавий, - мовив дядько уже з буди і виглянув з віконця. - Давай!

- Що? - не второпав Віка.

- Що «що»? Ти ж пляшки приніс, чи як?