Читать «В земята пламък се крие» онлайн - страница 34

Рассел Киркпатрик

— Никому не казах подробностите — как е било извършено предателството, кои са били замесени, докъде се простира — нито дори на своите спътници. Сега ще разкрия предателското дело, в което са взели участие тези мъже, както ми бе разказано в Андратан, дела, които лесно могат да бъдат проверени при желание. — Манум говореше бързо, твърдо решен да изрече колкото се може повече, преди да бъде принуден да замълчи. — Аркосът на Фирейнс заговорничил с Уисула, понастоящем регент, да убият законния крал и да завземат престола. Това било извършено по предложение на Редананския посланик в царския двор в Раммр — мъж, който е брудуонски агент. Че Аркосът на Фирейнс и регентът са брудуонски марионетки, може да бъде потвърдено от редица царедворци, които сега живеят в страх.

Колко сурови са думите — помисли си Манум. — колко грубо оформени, почти невъзможни за преглъщане, още по-малко за смилане!

Аркосът на Фирейнс, предполагаем слуга на Лулеа и всички други фирейнски села, открито се усмихна презрително при тези думи. Нещо не е наред, тревожно си помисли Търговецът. Ако само седем от шестнадесет са предатели, защо не се страхуват за живота си, след като предателството им е разкрито?

— Аркосът на Трейка уредил доставката на брудуонско въоръжение в Инструър, предвидено да служи за въстание, което да съвпадне с предстоящата инвазия.

Съскане долетя от аристократичната фигура срещу Стела.

— Тези оръжия могат да бъдат открити в дома, който е наел в близост до Струърската порта.

— Не е истина! — викна трейканският посланик. — Лъже!

— Ти ни каза, че тези оръжия били за градската стража, купени на пазарите в Табул — тихо каза Сараскар.

— Така е, така е! — настоя Аркосът на Трейка.

— Тогава откъде един фирейнчанин е научил за тях?

Манум продължи неотклонно, сякаш рецитираше нещо, покорено в ума му.

— Кралят на Табул е наложил забрана върху износа на злато от мините на Гелол. Това разгневило владетеля на Вертензия, чиято страна разчита на митото върху златото през Джардин — единственото дълбоководно пристанище в южните брегове. Аркосът на Табул и Аркосът на Вертензия са съзаклятничили да заобиколят тази забрана. Използват брудуонско сребро — което не е забранено в Табул, тъй като е близо до пазарите на Гадир Масаб — за да подкупят гелолските миньори. Така значително количество злато достига на юг през Мамона до Вертензия. Кралят й използва това злато, за да набере войска за анексирането на Табул. Очевидно Аркосът на Табул не е наясно с тази част от споразумението.

Двамата съветници се обърнаха един към друг, бузите им почервеняха — съответно от срам и страх. Манум не им обърна внимание и продължи безмилостното си изложение.

— Аркосът на Строукс е получил известно количество личности да му правят компания в леглото срещу информация за Източната и Западната дивизия на армията, както и за финансовото състояние на Строукс. Извършил е това тайно, тъй като дворът на Строукс е лоялен на Фалта, макар кралят им да е предател и да помага на Аркоса.

Аркосът на Строукс се изправи да протестира.