Читать «Войните ги започват неудачниците» онлайн - страница 8

Вадим Юрьевич Панов

— Аз не ви призовавам да започнете война!

Из залата се понесоха разочаровани въздишки. Кралицата се усмихна:

— Засега. Призовавам ви да си спомните старото предсказание, направено преди осем хиляди години.

Преди осем хиляди години кралица Изара, последната владетелка на великата империя Люд и най-велика сред жриците в историята на Зеления Дом, предчувствайки задаващия се упадък, съсредоточила всичките си сили в заклинанието на Великото Пророчество. Последното и най-силно заклинание в живота и.

Всеслава вдигна глава, и, притваряйки очи, цитира:

— „И ще дойде час, когато от тъмнината на развалата ще блесне лъч надежда за някога великия род, ще се роди мъж, който превъзхожда жените в магьосничество, и ще се казва Вестител. Велика ще бъде силата на Вестителя, никой не ще може да се сравни с него нито в магьосничество, нито в силата на заклинанията, нито в черната магия, нито в бялата, нито в магията на огъня, нито в магията на въздуха, нито в магията на земята, нито в магията на водата. И няма да има врагове, достойни за него. Велик император ще стане Вестителят и ще управлява два века без един ден, и след него Люд ще управлява света, докато не се събуди Спящия“.

Кралицата замълча и отвори очи:

— Преди тринайсет години Вестителят се роди.

В залата се разнесоха викове. Ярослава гордо се изправи и в очите и заиграха тържествуващи огньове. Светломир изтри сълзите си:

— Най-накрая мъж-магьосник, кълна се в брадата на Спящия, мъж! Войната е близо! Да живее Великият Дом Люд!

— Смърт на враговете на Зеления Дом!

— Война!

— Да живее Вестителят!

Кралицата потрепери, яростта на бароните я ужасяваше.

Малката вратичка зад трона отново се отвори и в залата неуверено влезе слабичко момче, облечено в проста зелена риза до коленете и панталони, затъкнати в ботушите. Дългите му светли коси бяха прихванати с тънък златен обръч с голям изумруд.

В абсолютна тишина Вестителят се приближи до трона и бавно огледа присъстващите. Сърцето му биеше бавно, и с всеки негов удар главите на управниците на Зеления Дом се навеждаха все по-ниско.

— Предсказанието на кралица Изара се сбъдна, — обяви Всеслава. — Вестителят дойде!

Глава 1

„… Пресконференцията в управлението на полицията потвърди най-страшните опасения на журналистите: поредицата загадъчни убийства, потресли Москва, е дело на един и същи маниак, когото благодарение леката ръка на нашия хроникьор Карим Томба нарекоха Вивисектора. Ще припомним, че жертви на маниака стават преди всичко млади момичета…“

(„Московски комсомолец“)

„… Сензация на пазара за магически услуги! Вчера вечерта пресслужбата на Великия Дом Чуд обяви, че сваля с десет процента цената на енергията на Източника си, като по този начин наруши постигнатата преди шест години договореност между Великите Домове. Маговете, контролирани от Ордена, вече намалиха стойността на крайната си продукция, което свидетелства, че тази акция е добре планирана и има за цел да преразпредели ключовите пазари на Тайния Град. Останалите Велики Домове мълчат, но ние сме уверени, че дъмпинговата политика на чудите…“

(„Тиградком“)