Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 36

Ахмед Юмит

Всъщност, отърсвайки се от всички натоварващи емоции и ревност, трябваше да се запитам дали Нюзхет щеше да се окаже права? Дали завоевателят на бъдещето Мехмед II наистина беше убил или наредил убийството на баща си?

Когато в скромния одрински дворец на бял свят се появил султан Мехмед Хан, син на султан Мурад Хан, син на султан Мехмед Хан, е царувал мир... Две години истински, спокоен мир; плодородни жита, неотъпкани от силните копита на расови коне, неразграбени градове, неопръскани с кръв мечове. В един от тези спокойни дни дошъл на бял свят принц Мехмед, който щял да прекара живота си по бойните поля...

Летописците от онази епоха твърдят, че три дни преди да се роди Мехмед, на небето се появили три луни. Като три пискюла преминали през Млечния път... Същата година земята родила три пъти, овцете агнили три пъти, телетата били все женски, а конете - мъжки... Дали е било така? Кой знае... Но знаем кога е роден Завоевателя. На 30 март 1432, в една неделна сутрин... Но не в порутения дворец по бреговете на Тунджа, където сега се събират пияници, а на площад „Кавак“, близо до сегашната джамия „Селимие“, в стария дворец, построен от Мурад I, бил роден третият син на Мурад II - Мехмед.

Какво ли е изпитал султан Мурад, вземайки в обятията си бебето? Дали е бил щастлив, прошепвайки „Слава ти Аллах, продължи рода ни“? Или се е запитал: „Кой от тримата ми синове ще седне на трона?“ Дали пък не е съжалил, въздишайки: „Който се възкачи на трона, ще убие останалите.“ Или се е примирил с безмилостните игри за власт, приемайки бъдещето каквото е с мисълта: „Тези убийства са държавна традиция и са нужни за поддържането на реда.“ Не знаем, обаче със сигурност дори не му е минало през ум, че това бебенце ще превземе Константинопол, обсаждан от самия него дни наред, но останал непокътнат.

В действителност някои историци са против тази теза, описвайки случилото се. Един ден Хаджи Байрам Вели пристигнал в Одрин и Мурад го приел в двореца.

Когато рекъл:

„Хей, професоре на учените, искам да превзема този Константинопол и няма да ми се досвидят молитвите“, според преданието поетът отвърнал: „Няма съмнение, че всичко става по волята на Аллах. Но не ти ще превземеш Константинопол. Това е сигурно. Моите стари очи няма да го видят, обаче победата ще постигне онзи принц в люлката, воден от Акшемседин.“

Тъй като има много слухове за личността му, вероятно тези думи не са били изречени. Но въпреки това се предават от поколение на поколение. Защото ние, нещастните хорица, искаме да живеем спокойно в този свят на опасности, нещастия, мъка и бедствия. Дори да не знаем какво ще ни сполети, бихме желали Аллах да ни е отредил щастлив живот. Точно заради това наивно вярваме в такива предания - за да се убедим във възможността за щастлива съдба. Самовнушаваме си, че отредената ни от Аллах участ е по-добра от трона на султана... Но в повечето случаи тази добра участ не ни спохожда. Жената, на която сте отдали живота си, един ден ви напуска и двайсет и една години не зървате лика и... А онова, което виждате след толкова години, е трупът и.