Читать «Последният патриот» онлайн - страница 153

Брад Тор

Беше разкървавил върховете на пръстите си, измъквайки на сляпо колелото от машината, докато вниманието на Дод беше насочено към прибирането на оръжията от пода.

— Но той все още държи Сюзън и Джонатан — възрази Никълс. — Той ще ги убие.

— Не мисля, че ще го направи — отвърна Харват, който за пореден път използваше ризата си, за да спре кървенето.

— Защо? Защото не уби Гари ли? — каза Озбек гневно.

Харват го погледна.

— Точно затова. Щом пощади Гари, Мос и Фъргюсън имат много по-голям шанс да оцелеят и ти знаеш това. Аз също искам да пипнем този човек, но нека да бъде разумни.

— Глупости! В момента губим ценно време.

Харват знаеше, че Озбек е изгубил човек от екипа си, а друг беше в болницата по вина на Дод, но ако загинеха и други хора, това нямаше да поправи нещата.

— Чуй ме, знам, че искаш да накараш Дод да си плати за това, което е направил, но не позволявай на гнева да замъгли ума ти.

Озбек знаеше, че Харват е прав, но това още повече го вбеси. Той грабна чука от земята и го запрати към огнището.

Никълс тъкмо отново се канеше да възрази нещо, когато чуха входната врата да се отваря и след това Джонатан Мос да вика за помощ.

Всички вкупом се втурнаха натам и видяха Мос да лежи на прага окървавен.

— Нуждая се от лекар — извика той.

— Какво стана? — попита Харват. — Къде отидоха?

— Не знам. Мъжът ми каза да се обърна и след това те просто изчезнаха!

Озбек протегна ръка към Мос.

— Дай ми ключовете на колата си.

— Айдън, недей! — заповяда му Харват, но беше твърде късно.

Озбек измъкна ключовете от вътрешния джоб на Мос и хукна към паркинга.

Беше излишно да се опитва да го спре. Вместо това Харват подаде на Никълс мобилния телефон на Мос и му каза да набере 911, а в това време той разкъса ризата на мъжа, за да прецени каква е раната и да направи импровизирана превръзка, така че да забави загубата на кръв до идването на линейката.

Секунди по-късно отново се появи Озбек.

— Твоята кола и тази на Мос са извън строя — каза той на Харват. — Всички гуми са нарязани.

ГЛАВА 85

ВАШИНГТОН

два дни по-късно

Харват прецени, че е най-добре да стои далече от Бишъпс Гейт, докато не бъде инсталирана много по-надеждна система за сигурност. Върна се само веднъж, за да вземе някои неща и след това се настани в дома на Гари Лоулър във Феърфакс.

Макар Гари все още да беше в интензивното отделение с фрактура на черепа, той изиска от Харват пълен устен и писмен рапорт, който Харват знаеше, че ще бъде предоставен на президента. Затова не се учуди, когато получи обаждане от Рътлидж, който го повика да дойде в Белия дом, колкото може по-скоро.

Надяваше се да не чуе някакви лоши новини или ако имаше такива, те да не са свързани с Трейси. Но от опит знаеше, че когато президентът те вика спешно при себе си, причината не е, че си спечелил от лотарията.

Каролин Ленард го посрещна на Югозападния вход, преведе го през охраната и го поведе към Западното крило.

— Това е второто ти посещение за по-малко от седмица — каза тя, докато вървяха. — Означава ли това, че занапред ще те виждаме по-често тук?