Читать «Войната срещу рулите» онлайн - страница 33

Алфред Ван Вогт

Той внимателно отиде до края на гората и скрит зад едно дърво, хвърли с всичка сила примамката. Тя падна на двайсетина метра в пасището.

— По-добре ще е, ако направим още няколко — каза Джеймисън. — Не можем да разчитаме само на една.

Печеното месо бе жилаво, но вкусно, приятно бе и чувството за прилив на сила в тялото му. Накрая Джеймсън въздъхна, изправи се и погледна към залязващото слънце.

— Ще трябва да носим по двайсет — двайсет и пет килограма месо, тоест по кило и половина на ден за следващите петнадесет дни. Не можем да губим повече време в убиване на тревопасни.

Джеймисън започна да изрязва големи късове месо от животното и после бързо ги овърза с трева. Направи и нещо като самар и метна товара на гърба си така, че да не притиска твърде плътно отопляваните с електричество дрехи до тялото му. Обърна се към Барбара и видя, че тя го гледа странно.

— Вие сте луд — каза тя. — Вярно, че с тези дрехи ще бъдем в състояние да преживеем нощния студ, при условие че намерим дълбока пещера. Но дори за секунда не помисляйте, че щом някой гриб попадне на следите ни, ще можем да му хвърлим парче заострено дърво и да чакаме да получи вътрешен кръвоизлив.

— Защо не? — попита рязко Джеймисън.

— Защото това е най-издръжливото животно, зародило се в тази ненормална еволюция, и главната причина, според мен, на тази луна да не се е развила никаква разумна форма на живот. Ноктите му са твърди буквално като диамант, със зъбите си може да прегризе метал, а стомахът му не може да бъде прободен и с нож, да не говорим за заострен корен. — В гласа й се промъкна раздразнена нотка. — Радвам се, че се сдобихме с това месо, защото умирането от глад не е моята представа за приятна смърт, но предпочитам бързата смърт в лапите на гриба. За Бога, избийте си от главата, че ще оцелеем. Казвам ви, чудовището ще ни последва във всяка пещера, ще я разшири, ако му е тясна, и ще ни докопа, защото накрая ще стигнем до задънена улица. Знаете, че това не са нормални пещери, а метеорни дупки в резултат на космически катаклизъм отпреди милиони години и всичките са деформирани от движението на планетната кора. Колкото за тази нощ, по-добре ще е да намерим някоя дълбока пещера с много извивки и стеснения, та да можем да блокираме притока на вятъра. Ще задуха около половин час преди залез-слънце, а нашите електрически подгреватели не струват нищо срещу тукашните бурни ледени ветрове. Добре ще е да съберем и малко сухи дърва, за да запалим огън, когато стане съвсем студено.

Внасянето на дървата в пещерата бе лесно — просто ги хвърляха долу до първата извивка на тунела, където те се задръстваха. После се спускаха до първото равнище — отначало Джеймисън, много предпазливо, а после младата жена — бързо и пъргаво, както отбеляза той. На устните му се появи усмивка. Духът на младостта не може да бъде потиснат.