Читать «Хуан Маркадо - месник із Техасу» онлайн - страница 141

Олексій Коробіцин

22

Державний прапор Мексіки складається із трьох поздовжніх смуг: зеленої, білої, червоної. Посередині білої смуги зображений орел, який розриває серед кактусів змію. Як оповідає легенда, шість століть тому ацтеки — предки мексіканців — зазнали поразки від північних племен і змушені були поневірятися в пошуках притулку. За легендою, з веління богів нове поселення могло бути засноване лише на кам'янистому острові, де в кактусових хащах орел розшматує змію. Вісімдесят років поневірялись ацтеки в пошуках цього місця, поки не забрели на острів серед трясовини й боліт. Там, серед колючих кактусів, вони побачили орла, який бився із змією. Це було ніби на тому місці, де тепер стоїть столиця Мексіки — Мехіко.

23

Столиця Мексіки — місто Мехіко лежить на високогірному плато на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря.

24

Магей — рід кактусів. Із волокна магею добувають прядиво, плетуть мати, роблять папір і виготовляють алкогольний напій — пульке.

25

Кораль — загін для худоби.

26

Пулькерія — заклад, де продається пульке — напій із соку агави, схожий на пиво.

27

Xосе-Марія Морелос — мексиканський революціонер, один із вождів народно-визвольного руху в війні проти Іспанії.

28

Туна — плід дикого кактуса нопаль. Обчищений від голчастої шкаралупи, він їстівний і добре тамує спрагу.

29

Виповзок — верхній покров шкіри, який щороку скидає з себе змія.

30

Війна Чорного Сокола — Президент США Джексон видав закон про вигнання індіян на Захід. Молодий індіанський вождь Чорний Сокіл очолив опір багатьох племен і в 1832 році одержав перемогу над американськими військами, очистивши від білих весь штат Іллінойс.

31

Маса — володар, пан. Звернення до білої людини.

32

Сієста — пообідній сон.

33

Мар'ячі — мандрівний музикант.

34

Віршований текст пісень Н. Коржавіна.

35

В 1843 році ногу генерала Санта-Анна, поховану в його маєтку Манга де Клаво, привезли до столиці, де поховали з військовими і релігійними почестями в кафедральному соборі.

36

Каоберо — власник лісових розробок каоби.

Каоба — сорт цінного червоного дерева.

37

Сельва — тропічний ліс.

38

Резервація — місце примусового поселення корінних жителів країни. У США резервації, де живуть індіяни, розташовані в найнеродючіших районах. Рештки колись могутнього і висококультурного народу приречені на вимирання з голоду і нестатків.

39

До 1898 року Куба була колонією Іспанії.

40

Спроба організувати повстання чорних рабів за приєднання Куби до США закінчилася невдало через те, що спалахнула громадянська війна в Америці між промисловою Північчю і рабовласницьким Півднем у 1861 році.