Читать «Україна масонська» онлайн - страница 196

Віктор Савченко

Нещодавно стала вiдомою iнформацiя про те, що у Львовi та Києвi сформовано ще кiлька масонських лож Всесвiтнього i змiшаного ордену Права Людини (Les Droits de l'Homme – D. H). Цей орден вiдрiзняється тим, що може приймати до своїх лав i жiнок, що ритуали в ньому скороченi до мiнiмуму (заснована у 1893 р. у Францiї та Бельгiї; ця система об'єднує 470 лож, в нiй налiчується 14 тис. учасникiв; найближче орден прилягає до Великого Сходу). Цей орден спрямовує свою дiяльнiсть на захист громадянських прав, тобто захист громадян вiд самої держави, забезпечення рiвностi всiх перед законом.

Сьогоднi масонство зберiгає свiй вплив у «профанському свiтi». Всього у свiтi налiчується близько 7 млн масонiв, об'єднаних у кiлька десяткiв рiзних масонських орденiв – великих лож (регулярних i нерегулярних). У числi масонiв – президенти, лiкарi, сенатори, художники, генерали, професори… Найбiльшим масонським авторитетом у сучасному свiтi є Об'єднана Велика Ложа Англiї. У США масонiв понад 4 млн, в Англiї та Шотландiї – 800 тис., в Iрландiї – 45, в Канадi – 250, в Iталiї – 30 тис. На континентах Австралiї, Азiї й Африки налiчується близько 500 тисяч масонiв, найбiльшi ложi – в Австралiї, ЮАР, Iндiї, Єгиптi та Туреччинi.

У Францiї наприкiнцi ХХ ст. було близько 80 тис. масонiв, якi об'єднувалися в дев'ять лож-орденiв, три з яких є найвпливовiшими у Францiї: Великий Схiд Францiї (близько 40 тис. членiв), Велика Ложа Францiї (близько 24 тис. членiв) i Велика Нацiональна Ложа Францiї (близько 22 тисяч членiв). У французькому журналi «Пуен» у груднi 1985 р. (№ 12) зазначалося, що у 1879-1931 рр. п'ять президентiв Францiї, а у 1875-1967 рр. – 22 прем'єр-мiнiстри країни входили до лав «вiльних каменярiв».

У 2005 р. у Францiї пройшли урочистi церемонiї з нагоди 275-рiчного ювiлею масонства. Голови французьких лож (Жан Фельнер – Великий Майстер Великої Нацiональної Ложi Францiї, Ален Бауер – Великий Майстер Великого Сходу Францiї, Мiшель Барат – Великий Майстер Великої Ложi Францiї) були прийнятi президентом Францiї Жаком Шираком.

Цiкаво, що у 2004 р. уряд Румунiї, який очолював Адрiан Нестасе, надав Великiй Нацiональнiй Ложi Румунiї статус громадсько-корисної органiзацiї,, що переслiдує суспiльно значущi iнтереси.

Iсторiя масонського ордену не закiнчується 2008 р. Але досi не вiдомо, коли ця iсторiя почалася… Iснує поетичне порiвняння масонства з пiдземною рiкою, що тече невидимо та незалежно вiд зовнiшнiх подiй, якi вiдбуваються у пiдвладному розуму «видимому свiтi». «Таємна органiзацiя не пiддається ззовнi вивченню до глибини. Жодної легенди про таємну органiзацiю не можна спростувати точно та документально». Масони вважають, що не iснує науки iсторiї «як хаотичного набору фактiв i подiй». Вся iсторiя людства є лише iсторiєю людини, тисячолiтнiй «роман виховання», де часи та системи є сходинками випробування, якi ведуть до створення «обтесаного» освiченого людства. Мiфологiя ордену пов'язана iз символом змiя, який ковтає свiй хвiст, що утворює «свiтове коло», коли iсторiя – це перехiд вiд однiєї свiтлої вiчностi до iншої крiзь морок i проблеми «iсторичного» буття.