Читать «Атинянката Таис» онлайн - страница 13

Иван Ефремов

— А ние не намираме атическия говор за твърде красив — каза спартанката, — те дават придихание в началото на думата като азиатци, ние говорим отворено.

— И самите вие сте отворени и прекрасни — възкликна Неарх.

Александър, Птолемей и Хефестион се спогледаха.

— Аз разбирам името на другарката си като «Водеща танца» — каза Таис, — то най-подхожда за лакедемонката.

— Аз обичам повече песните от танците! — каза Александър.

— Тогава няма да бъдеш щастлив с нас, жените — отвърна Таис и македонският царски син се намръщи.

— Странна дружба между спартанка и атинянка — каза той. — Спартанците смятат атинянките за празноглави кукли, полуробини, затворени в къщи, както на Изток, без разбиране за мъжките работи. Атинянките пък наричат лакедемонките похотливи жени с леко поведение, които раждат тъпи войници.

— И двете мнения са съвсем погрешни — засмя се Таис. Егесихора мълчаливо се усмихваше, наистина приличаше на богиня.

Широката ѝ гръд, извивката на правите ѝ рамене и твърде изправената глава ѝ придаваха осанка на кариатида от Ерехтейона, когато беше сериозна. Но лицето ѝ, бликащо от веселост и младежка закачливост, бързо се менеше.

За учудване на Таис не Птолемей, а Неарх бе сразен от лаконската красавица.

Необикновено просто ядене бе поднесено от робиня. Чаши за вино и вода, нарисувани с черни и бели ивици, напомняха древните съдове от Крит, които се ценяха по-скъпо от златото.

— Нима атиняните се хранят като тесалийци? — запита Неарх, плисна малко от чашата си за боговете и я поднесе на Егесихора.

— Аз съм само наполовина атинянка — отвърна Таис, — майка ми бе етеокритянка от стар род, избягала от пирати на остров Тера под покровителството на Спарта. Там в Емборион се срещнала с баща ми и съм се родила аз, но…

— Не е имало епигамия между родителите и бракът не е действителен — довърши Неарх, — затова имаш толкова старинно име.

— И аз не станах невеста, която «носи в зестра бикове», а попаднах в училището за хетери при храма на Афродита Коринтска.

— И стана славата на Атина! — извика Птолемей, вдигайки чашата си.

— А Егесихора? — запита Неарх.

— Аз съм по-голяма от Таис. Историята на живота ми, преминала по следите на змията, не е за всеки любопитен — презрително каза спартанката.

— Сега разбирам защо си някак особена — каза Птолемей, — по образ си истинска дъщеря на Крит!

Неарх се изсмя късо и злъчно.

— Какво знаеш ти за Крит, македонецо? Крит е гнездо на пирати, пришълци от всички краища на Елада, Йония, Сицилия и Финикия. Сбирщината разруши и изпотъпка страната, унищожи древната слава на децата на Минос.

— Когато говорех за Крит, имах присърце именно чудесния народ — господар на морето, отдавна отминал в царството на сенките.

— И ти си прав, Неарх, като каза, че пред нас имаме тесалийска гостба — намеси се Александър, — ако има нещо вярно, че критяните са предци на тесалийците, а пък те — на пеласгите, както пише Херодот.

— Но критяните са господари на морето, а тесалийците са конен народ — възрази Неарх.