Читать «Гелтер Скелтер» онлайн - страница 165

Олександр Завара

Він не вперше відзначав, як багато в ній змінилося за останній час, хоча поки що не розумів, на краще ті зміни чи на гірше.

Зупинившись біля столу, він мовчки спорудив із всього, що знайшов на ньому, якусь подобу сандвіча. Тобто, взявши скибки зо дві хліба, поскладав між ними все, що здалося йому більш-менш їстівним. Поклавши свій витвір на умовно чисту тарілку, Макс усівся на ліжку і почав жувати.

Остап тим часом копирсався у Фейсбуці, але краєм ока слідкував за сусідом. Здолавши половину сандвіча, Макс вирішив перевірити стрічку новин. Його смартфон чомусь лежав на столі, і, побачивши це, хлопець на мить замислився. Потім піднявся й простяг руку за смартфоном, мимохідь кинувши погляд на екран Остапового ноутбука. Так само мовчки вмостився на ліжку й пірнув у мережу. Після зустрічі з Дарою настрій у нього був піднесений.

Сутінки потроху перетворилися на суцільну темряву. Остап навіть не помітив, як наблизилася ніч. Його пальці щось натискали, очі були втуплені в тексти, у яких він не розумів жодного слова, а мозок щохвилини нагадував одне й те саме: навпроти тебе сидить убивця. Так, він сидить навпроти і чекає твого зізнання…

Зізнання?!

Несподівано звідкись випливла думка: Макс усе знає. Без винятків. Знає геть усе й тому мовчить, бо чекає на його хід. Конем чи пішаком – байдуже. Це гра, усе це давно перетворилося на гру, і тепер Остапова черга робити хід.

– Я все знаю! – раптом вимовив він, схрестивши руки на грудях, ніби намагаючись захиститися від удару.

Після цих слів йому стало не по собі, і в той же час він відчув дивне полегшення.

– Що? – Макс ніби недочув. В його очах читався суцільний спокій.

– Я кажу, що все знаю! – насмілився Остап.– Все! – Він на мить затнувся, підбираючи слова.– І от що я тобі скажу, Максе: наша Панночка з потойбіччя, наш убивця – це ніхто інший, як ти!

Макс уважно подивився на сусіда. Той погляд здався Остапу аж надто важким, хоча, можливо, то було лише миттєве враження, бо наступної миті Макс насмішкувато хмикнув.

– Ти, Мафін, ще кілька днів тому палко переконував усіх у правдивості легенди, що нею скористався Гоголь. Нібито він зашифрував у своєму творі таємні засоби нейтралізації цієї невгамовної покійниці.

Через те ми й вирушили до Сотникового. Що відтоді змінилося?

– Усе. Взагалі все…

Більше не вагаючись, Остап виклав сусідові трохи скорочену версію своїх умовиводів, згадавши заразом про Онопрієнка-старшого та пекельну спадковість. Коли він скінчив викладати мотиви, що ними нібито керувався Макс, той незворушно промовив:

– Досить цікаво. Отже, ти мав розмову із моєю матір’ю, і вона багато чого тобі наговорила…– Він на мить замислився.– Ну так, дещиця правди в цьому є. Мій батько дійсно був отим самим Вієм. Але батьків не обирають. А ти намагаєшся судити мене за його гріхи.

– Та мені байдуже до твого старого…

Остап намагався поводитися якомога спокійніше, водночас слідкуючи за кожним рухом Макса.

– Але мені не байдуже те, що коїш ти… Ти вбивця!

– Взагалі-то,– Макс повернув смартфон на стіл,– у твоїй схемі багато що не стикується. От наприклад: спочатку переконаність у правдивості легенди й переслідуванні з боку примари із дзеркала. Потім, гадаю, підозрюваним став Богдан. Це ж ти був тим анонімом, що зателефонував до поліції, хіба ні? Наразі виявляється, що вбивця – це я. Маєш докази? Може, ти й Дару включиш до кола підозрюваних? Як на людину, яка прагне стати професійним істориком, ти не дуже тямущий шукач фактів. Прикро визнавати, проте так воно й є. З тебе просто кепкуватимуть.