Читать «Де немає Бога» онлайн - страница 245

Макс Кідрук

Тепер, коли ви вже маєте уявлення про схеми розіграшів і шикування, трохи більш детально зупинюся на перехопленні. «Загарбники» (команда нападу) починають розіграш перед самісінькою заліковою зоною суперників, для перемоги їм достатньо проштовхати м’яч на один ярд. За такої ситуації в «Ренегатів» (команда захисту) небагато варіантів для дій. Їм більше не потрібно захищати глибину поля (глибини вже немає, команда «сидить» у власній заліковій зоні, тож сейфті на полі відсутні), зате треба бути готовими до прориву по землі. І річ не в тім, будуть «Загарбники» прориватися чи ні, «Ренегати» змушені передусім готуватися до виносного розіграшу, оскільки це найпростіший спосіб пройти один ярд. Відтак «Ренегати» виводять на поле heavy personnel — найважчих лайнменів і лайнбекерів, які стають шеренгою на гольовій лінії. Їхнє завдання — зупинити раннін-бека, не дати йому просунутися навіть на дюйм. Оскільки в «Загарбників» на полі є ресивери, «Ренегати» виставляють відповідну кількість корнербеків. Таке захисне шикування називають goal-line: кількість корнерів дорівнює кількості ресиверів у команді нападу, решта — це heavy personnel.

Тепер до «Загарбників». Їхній розіграш не виносний, вони вирішують пасувати. У «Ренегатів» недосвідчений корнер, «Загарбники» про це знають і хочуть ударити по ньому. На правому фланзі нападу два ресивери (РВ1 та РВ2) розташовуються майже один за одним. Завдання ресивера РВ1 — зчепитися із корнером КБ1, сформувати «бульбашку» і тим самим завадити КБ2 (Брендону Бартону) дістатися до основної мішені в цьому розіграші, ресивера РВ2 (Лоуренса Ґрейса). Утім КБ2 вчасно розгадує задум і перехоплює м’яч.

Я розумію, як важко новачкові не заплутатися в усіх цих корнерах, ресиверах, схемах і шикуваннях. Хороші новини: американський футбол напрочуд наочний вид спорту. Просто перегляньте прототип описаного розіграшу на YouTube — фінальний розіграш 49-го Супербоулу, — і все миттю стане на свої місця. Є два відео: перше — коротке, має назву «Butler picks off Wilson to seal Patriots Super Bowl XLIX victory», в ньому власне перехоплення; і друге — із ґрунтовними поясненнями англійською «The Malcolm Butler Interception | Do Your Job: Bill Belichick & the 2014 Patriots | NFL Network». Обидва відео можна знайти, просто ввівши у пошуковий рядок YouTube фразу «Malcolm Butler Interception», — потрібні вам посилання будуть угорі списку. Насолоджуйтеся!

Малюнок 5. Перехоплення Брендона Бартона

Зворотний зв’язок

Хай які емоції виникли у вас після прочитання книги, прошу вас ними поділитися. Я хочу знати, про що ви думали, перегорнувши останню сторінку. Залишайте свої відгуки в мережі та позначайте їх хештегом #ДеНемаєБога. Я з величезним задоволенням їх усі прочитаю. Дякую.