Читать «Київська Русь» онлайн - страница 277

Петро Петрович Толочко

Особливістю давньоруського прикладного мистецтва було співіснування елементів язичницької і християнської символіки. Нерідко вони мирно уживалися на одному предметі. Так, на київській золотій емалевій діадемі XI — XII ст. з деісусним чином поряд з апостолами зображені дівочі голівки і “дерево життя”. Можна думати, що язичницькі сюжети і символи на виробах прикладного мистецтва X — XIII ст. несли в собі не тільки декоративну, а й магічну охоронну функцію. Орнаментальні композиції із “дерева життя”, птахів-сиринів (віл-русалок), жіночих голівок у кокошниках, рогів тура особливо характерні для емалевих колтів XII — XIII ст. Як складова частина весільного убрання вони своєю орнаментикою відображали насамперед ідею родючості. Найпоширенішим декоративним елементом на срібних колтах були “дерево життя” і крилате чудисько з пташиною або собачою головою, двома лапами і крилами. В ньому не без підстав вбачається уособлення слов’янського бога Симаргла, який був покровителем людини, охороняв посіви і рослинність.

Крім орнаментів велике значення в давньоруському прикладному мистецтві надавалося кольору. Тонким поєднанням синього, жовтого, червоного, білого, зеленого і коричневого вражають київські емалі. Загальна їх гама яскрава, але не контрастна. Технікою перегородчастої емалі прикрашали коштовні золоті вироби — діадеми, барми, колти, гривни, рясни. На медальйонах барм і на кіотцях діадем зображувалися фігури Ісуса Христа, Богоматері, святих. Унікальним творінням давньоруських емальєрів XII ст. є золота діадема із села Сахнівка Черкаської області. Вона має сім кіотців. Шість із них прикрашені рослинним орнаментом, на центральному зображено сцену “Вознесіння Александра Македонського” — популярний в середньовіччі сюжет — особливо імпонував державним можновладцям.

Браслет-наруч. ХІІ ст. Срібло, чернь. Київ

В одному ряду з золотими князівськими діадемами, прикрашеними перегородчастими емалями, знаходиться хрест Єфросинії Полоцької, виготовлений 1161 р. київським майстром Лазарем Богшою.

У мистецтві чорніння, де кольорові можливості були меншими, панував прийом контрасту. На ранньому етапі переважав чорний фон і світлий рисунок, на пізньому — чорний рисунок і світлий фон.

Одним із поширених видів прикладного мистецтва було художнє литво. Давньоруські майстри відливали величезні бронзові паникадила, прикрашені прорізним орнаментом, фігурками птахів (жар-птиць) і круглими розетками, дзвони, лампади із зображенням святих, хрести-енколпіони, оклади книг, іконки, змійовики. Відливки робилися в кам’яних і глиняних формах за восковими моделями. Прекрасними взірцями такого литва є дві бронзові арки XII ст. роботи давньоруського майстра Костянтина, знайдені під час розкопок давньоруського міста Вщиж на Брянщині, “Чернігівська гривна”.