Читать «Життєписи дванадцяти цезарів» онлайн - страница 83

Гай Светоній Транквілл

43. На Капрі, опинившись поодаль від усіх, влаштував навіть окремі спальні — кубла таємної розпусти. Там звідусіль зібрав юрми юнаків та дівчат, винахідників неймовірних зносин, яких називав “спінтріями”: одні з одними вони сходилися по троє перед ним, щоб так розбудити його упадаючу похіть. Спальні, що були в різних місцях будинку, обвішав жахливо вульгарними картинами й скульптурами, розклав у них книги Елефантиди, аби комусь під час заняття не забракло відповідного прикладу. До того ж, у лісках та парках влаштував численні “Венерині місця”, де поміж скелями та печерами юнаки й дівчата зображали фавнів та німф. Через усе це в народі острів почали відверто називати “козлиним”, дещо переінакшуючи його назву.

44. Гула, однак, про нього ще й більша неслава — така, що заледве можна про неї говорити чи слухати, та годі й повірити: набрав собі немовлят, яких називав “рибками”, аби повзали по його стегнах, коли він купався, та збуджували його своїми губками й ручками; дещо старших дітей, що не перестали ще ссати молоко, також використовував для задоволення своєї похоті. Така схильність, очевидно, була в нього від природи та проявилася з віком. 2. Коли йому пропонували або картину Паррасія, на якій Атланта вдовольняла Мелеагра, або мільйон сестерціїв, якщо він соромитиметься цього зображення, то не лише вибрав картину, а навіть повісив її у спальні. Подейкують, що якось під час жертвоприношення настільки спокусився красою прислужника, який ніс кадильницю, що не міг стриматися, й заледве богослужіння скінчилося, тут же відтягнув його та звів, а також і його брата, флейтиста. Коли ж вони обидва почали дорікати один одному за вчинок, то наказав зламати їм гомілки.

45. Також і над жінками часто знущався, бувало, що й навіть над знатними: найочевидніший приклад цього — загибель Малонії. Затягнувши її до себе, Тиберій через рішучий спротив не зміг добитися від неї усього; тож віддав її інформаторам, а на суді постійно перепитував: “Чи ж не шкодувала?” Тоді вона, привселюдно назвавши його смердючим волохатим дідуганом із непристойним ротом, вибігла із суду, подалася додому та заколола себе ножем. Відтоді й виник ателланський ексодій, отримав загальне визнання та широко розповсюдився під час найближчих ігрищ: “старий козел облизує кізочок”.

46. Щодо грошей, то був ощадливий та скупий: супутникам у походах і поїздках за кордон ніколи не давав грошей, а тільки постачав їх продовольством. Лиш одного разу він виявив до них щедрість, і то тільки через щирість свого вітчима. Розподіливши їх на три класи, відповідно до достоїнства, дав першим по шістсот тисяч сестерціїв, другим — по чотириста, і третім — по двісті: а останніх навіть не називав “друзями”, а “греками”.