Читать «Дар за бурята» онлайн - страница 236

Долорес Редондо

— Май не му стана особено приятно — обади се Сабалса след няколко секунди.

— …И при това още не знае, че разследваме баща му — отвърна мрачно Амая.

51

След час се обади Ириарте. Беше в добро настроение. Жената от Иганци показала голяма отзивчивост; била разведена с мъжа си, архитект, на когото доста му провървяло след смъртта на единственото им дете. Той явно се е оженил повторно и има две деца, заради което тя го мразела. Убедена е, че я е напуснал, защото отказала да си родят друго дете след смъртта на първото им бебе — момиченце, което починало още преди да навърши месец и да го кръстят. Погребали го в семейната гробница, която тя наследила от своите родители. Разказали ѝ за случая „Еспарса“, не помнела Фина Идалго, макар че е родила момиченцето си в клиника „Рио Бидасоа“ по времето, когато акушерката е работела там. Следобед отишли заедно с нея при гробаря, за да му съобщят, че са подали молба за отваряне на гробницата на следващия ден.

— И с един куршум убихме два заека, но може да се окажат и три. Една от жените от Ондарибия беше напълно убедена, че дъщеря ѝ я няма в ковчега, твърди, че била забелязала нещо странно в деня на погребението. За жалост, не може нищо да предприеме — гробницата принадлежи на семейството на съпруга ѝ, с когото се е развела преди повече от десет години. Другата разведена жена от Ондарибия също ни разрешава да отворим тяхната гробница. Мъжът ѝ е клиент на Лехарета и Андия и когато момиченцето им починало, двамата здраво се скарали къде да го погребат. В крайна сметка го заровили в гробницата на нейното семейство. В нейния случай поне, ако нещата се усложнят, със сигурност ще получим съдебна заповед без проблеми: баща ѝ е мирови съдия в Ирỳн.

— Наистина добри новини — съгласи се Амая. — Добра работа.

— Благодаря. А що се отнася до Табесе, изискахме смъртния акт. Ще пристигне най-вероятно утре, но на гробището ни показаха документа за погребението. Датата, записана в него, съвпада с тази на плочата и е отпреди петнайсет години. В графата „Причина за смъртта“ в гробищния регистър пише „удавен при морски инцидент“. Пращам ви по електронната поща сканирания документ и няколкото снимки, които направихме на гробницата, която, между другото, е впечатляваща.

Тя отвори прикрепените файлове и видя достолепен, старинен пантеон с четири широки колони по краищата, ограден с верига с едри като юмруци брънки; върху плочата имаше само едно име, закрито почти изцяло от купищата цветя отгоре.

— Явно някой още си спомня за доктора… Разберете кой носи толкова много цветя, всичките изглеждат еднакви. От снимката не става съвсем ясно.

— Да, орхидеи са. И на мен ми направи впечатление и попитах гробаря. Той каза, че всяка седмица идват с камионче от една цветарница в Ирун и ги сменят. Имаме името и вече оставихме съобщение на собственика да ни се обади.