Читать «Черепният трон» онлайн - страница 8

Питър В. Брет

— Не мога да повярвам, че го няма — каза Ашан с глух глас. Повече от двайсет години двамата с Ахман бяха като братя. Той бе първият дама, подкрепил възхода на Ахман като Шар’Дама Ка, и безусловно вярваше в божествеността му. — Всичко ми се струва като сън.

Иневера започна без всякакви увъртания:

— Трябва да седнеш на Черепния трон като новия андрах. Само ти можеш да го направиш, без да предизвикаш избухването на война, и да го удържиш до завръщането на съпруга ми.

Ашан поклати глава.

— Грешиш, ако смяташ, че това може да стане, дамаджа.

— Такова бе желанието на Шар’Дама Ка — напомни му Иневера. — И ти се закле пред него и пред мен.

— Само ако той падне в битката по Новолуние пред очите на всички — каза Ашан, — а не ако бъде убит от зеленоземец на някакъв затънтен планински склон. Тронът принадлежи на Джаян или Асъм.

— Той ти каза, че синовете му не са готови за това бреме — рече Иневера. — Смяташ ли, че това се е променило през последните две седмици? Синовете ми са смели, но все още им липсва мъдрост. Заровете предсказаха, че в битката си за трона те ще разкъсат на парчета Дара на Еверам и ако някой от тях се изкачи по окървавените стъпала и седне на него, няма да стане от там при завръщането на баща му.

— Ако той се завърне — отбеляза Ашан.

— Ще се върне — каза Иневера. — Най-вероятно с цялото Ядро по петите му. Когато го направи, той ще се нуждае от всички армии на Ала и няма да разполага с време, нито ще има желание да убива сина си, за да си върне контрола над всичко.

— Това не ми харесва — рече Ашан. — Никога не съм копнял за власт.

— Това е иневера — каза му тя. — Предпочитанията ти нямат никакво значение и точно преклонението ти пред Еверам те прави най-подходящият за това човек.

— Говори бързо — каза Рена, когато Лийша я отведе настрани. — И без т’ва изгубих много време, докато ви чаках да се появите. Арлен е някъде там и трябва да го открия.

— Глупости дрънкаш — сопна ѝ се Лийша. — Не те познавам толкова добре, Рена Бейлс, но съм сигурна, че нямаше да ме чакаш и десет секунди, ако съпругът ти наистина беше изчезнал. Двамата с Арлен сте планирали това. Къде е той? Какво направи с Ахман?

— Лъжкиня ли ми викаш? — изръмжа Рена.

Веждите ѝ се сбърчиха и пръстите ѝ се свиха в юмруци.

Незнайно защо, избликът ѝ само засили увереността на Лийша. Тя се съмняваше, че жената наистина ще я удари, но в шепата си стискаше малко заслепяващ прах и щеше да го използва при нужда.

— Моля те — каза тя със спокоен глас. — Ако знаеш нещо, кажи ми. Кълна се в Създателя, че можеш да ми се довериш.

Думите ѝ като че ли накараха Рена да се поуспокои; тя отпусна ръце и ги протегна встрани с дланите нагоре.

— Претърси ме, но няма да намериш никакъв отговор.

— Рена — каза Лийша, като се опитваше да запази спокойствие, — знам, че не започнахме добре. Нямаш особени причини да ме харесваш, но това не е игра. Тайните ти застрашават живота на всички.

Рена се изсмя грубо.

— Я виж ти, нощта се оплаква, че е тъмно. — Тя блъсна с длан Лийша в гърдите, с което я принуди да отстъпи назад. — Твоята утроба носи бебето на демона от пустинята. Това не застрашава ли живота на всички?