Читать «Ответен удар» онлайн - страница 91

Брад Тор

Преди да накара Дейвидсън да отвори някой от компютърните си файлове, вратата на кабинета се отвори с трясък и едно мощно, облечено в черна униформа тяло се понесе към него през бюрото. Харват пусна рамото на Дейвидсън точно навреме, за да защити с ръце лицето си. Охранителят се стовари върху му и го повали назад. Главата на Харват се удари в твърдото дюшаме и преди да се разсеят затанцувалите пред очите му снежинки, униформеният започна да го удря. Независимо от все още замъгления му поглед, инстинктите на агента се задействаха веднага.

С две бързи движения той надви нападателя си, възседна го и хвана главата и шията му в ,,ключ”. Имаше само един проблем - беше забравил, че човекът си има партньор.

Преди да успее да освободи едната си ръка, а за да отбие удара, вторият охранител вече беше стоварил силен ритник в ребрата му. За частица от секундата Харват си помисли, че ще издържи на удара, но въздухът излезе от дробовете му. Той охлаби хватката, в която държеше първия нападател, и тялото му се сгърчи на пода, гладно за кислород. Някъде в далечината му се стори, че чува писъците на Джилиън, когато близо до ухото му някой зареди картечен пистолет МР5 и дулото се притисна до слепоочието му.

Глава 29

„Кепитъл Грил“

Вашингтон, окръг Колумбия

Хелън Ремингтън Кармайкъл си проправи път през претъпканата бирария и завари председателя на Националния комитет на Демократичната партия Ръсел Мърсър седнал на обичайната маса зад огромен бифтек и още по-голяма чаша пино ноар от винарната „Арчърм Съмит“.

- Хелън - поздрави я мъжът. Той надигна едрото си тяло, за да посрещне неочакваната си гостенка. - Много се радвам да те видя.

- Спести си любезностите, Ръс. Опитвам се да се свържа с теб от два дни.

- Бях малко зает.

- Виждам - подметна Кармайкъл, оглеждайки трите привлекателни млади жени, седнали на масата му. - Нека позная. Допитваш се до общественото мнение?

Мърсър подуши опасността от скандал. Последното, което му трябваше сега, бяха свидетели.

- Сметката ми на бара би трябвало да е още открита - каза той, като стана и учтиво отпрати жените от сепарето си. - Ще извикам като свършим.

Когато момичетата се отдалечиха с походката на модели, Кармайкъл се настани на масата и щракна с пръсти към най-близкия сервитьор.

- Леденостудено мартини „Кетъл Уан“, много мръсно, с много маслини. Когато сервитьорът се изгуби от поглед, тя съсредоточи целия си тъмен гняв върху Мърсър. - Като гледам събеседничките ти, явно им се плаща на час , така че ще бъда кратка.

- Няма да удостоя с отговор тази забележка - отвърна председателят на Националния комитет на Демократическата партия.

- Тогава да видим какво ще удостоиш с отговор. Чух, че си имал много откровена среща в Белия дом с Чък Андерсън.

- Така е.

- И си му казал, че демократите няма да ме включат в листата си.

- Точно това му казах.

- Как смееш! - изсъска тя.

Мърсър се наведе над масата и закова очи в нейните.

- Слушай ме внимателно, Хелън. Поведението ти на мъжемелачка може и да е очаровало гласоподавателите в Пенсилвания, но сега си във висшата лига, където играем по други правила. Ако искаш партията да издигне кандидатурата ти, трябва да я заслужиш. Не можеш просто да цъфнеш наперена на масата ми, да обиждаш гостите ми и да настояваш да ти поднеса номинацията на тепсия.