Читать «Ответен удар» онлайн - страница 79

Брад Тор

- „Сотбис“? Аукционната къща ли?

- Същата - потвърди Ванеса. - Някакъв нов клиент искал да разбере тръжната цена на тази реликва. Явно Моли доста се е затруднила в търсенето на историческия контекст на този предмет, а после съпругът ѝ получил моя имейл относно Azemiops fеае и я посъветвал да ми изпрати снимката. Сметнали са, че може да има връзка и че бихме могли да си помогнем взаимно.

Харват проучи изображението много внимателно. Тук определено имаше връзка.

- Тя има ли някаква представа какъв е произходът на този предмет?

- Смята, че може да е от Картаген, вероятно около трети век преди новата ера.

- Но картагенците са живели в Северна Африка, на територията на днешен Тунис. Как биха могли да знаят за Azemiops fеае? Вие казахте, че тя се среща само в Китай, Тибет, Миянмар и Виетнам.

- Да, казах го и е вярно - потвърди Ванеса. - Azemiops fеае не е влечуго, което е можело да се срещне около Картаген.

- Тогава каква е връзката?

- Нека отговоря на първия ви въпрос. Първоначално Картаген е бил колония, основана от финикийците, които били опитни мореплаватели. Най-прочутите картагенски пристанища Тира и Сидон се споменават дори в Библията. Всъщност думата “библия“ идва от Библос - друго пристанище в Картаген, от което се осъществявал най-големият износ на египетски папирус. Повечето ранни книги са били изработени от папирус, а думата „библос“ прониква в Древна Гърция и добива значението на “книга“. Точно като предците си, картагенците са били невероятно умели търговци и са купували и продавали какво ли не. Нещо повече, те са били и също така отлични моряци и търгували из цялото Средиземноморие. Повечето учени не вярват да са извършвали търговия по-далеч от Гърция, но е възможно. Има истории за картагенски набези в Мала Азия и отвъд нея по “пътя на мусоните“. Ако това е истина, е съвсем възможно да са попаднали на „Артхашастра“, както и на Azemiops fеае и познанието за това как да извличат отровата ѝ. Естествено всичко зависи от това дали всъщност са установили някакъв вид търговски отношения с древна Индия.

- Дори да са го направили, какво общо има това с този нагръдник?

- Какво знаете за картагенския генерал Ханибал?

Харват, който беше изучавал задълбочено история, отвърна:

- Бил е един от най-гениалните военни стратези в древния свят.

- Правилно - отвърна Ванеса. - Освен това Ханибал може би е най-известен с дръзкото си, неочаквано нападение срещу процъфтяващата Римска империя.

Харват знаеше добре тази история. Ханибал тръгнал от Испания с близо четиридесет бойни слона и според някои свидетелства с повече от сто хиляди войници, за да предприеме атаката. Единственото, което стояло между него и врага му, били внушителните върхове на Френско-италианските Алпи.

Но докато стигне до тях и се спусне до долината на река По край днешния град Торино, Ханибал вече бил изгубил много от слоновете и над половината от хората си. Макар че засадите и схватките с мародерстващите галски племена на територията на съвременна Франция и Испания причинили голяма част от загубите му, много повече войници загинали по стръмните планински пътеки от безбройните алпийски свлачища и лавини.