Читать «Ответен удар» онлайн - страница 41

Брад Тор

Харват се взря във фотографията и се увери, че Калъчкъ е прав. Определено в мерцедеса имаше мъж, който с нищо не беше прикрил външността си. Кадърът обаче не беше достатъчно ясен, че да послужи за разпознаване. Харват тъкмо щеше да го спомене, когато Калъчкъ му подаде последната снимка и каза:

- Увеличиха ми я дигитално. Сега ми кажи какво виждаш.

Харват погледна снимката и видя едно лице, което се беше надявал никога повече да не зърне. Сега вече му стана ясно защо Калъчкъ бе настоял да се види именно с него.

- Много добре знаеш кой е това - каза той.

В очите на турчина проблеснаха искри.

- Както и ти, нали?

В ума на Харват нахлуха образи. Тимъти Рейбърн беше бивш служител на Сикрет сървис. Един от най-добрите, но и най-опасните. Той беше първият ръководител на Харват. Скот лично се погрижи този човек да бъде отстранен от поста му и направи всичко възможно Рейбърн да не постъпи никога повече на работа в друг федерален, щатски или местен правоохранителен орган.

- Намери Рейбърн - каза Калъчкъ, изтръгвайки Харват от мислите му, зареяни в миналото - и ще откриеш информацията, която ти е необходима, за да спреш болестта.

Глава 15

Докато очукана то такси пълзеше по претъпканите улици на Никозия, умът на Харват препускаше. След като Сикрет сървис беше издала ефективна забрана на Рейбърн да работи в правоохранителните органи, не беше чудно, че бе открил начин да практикува занаята си в чужбина. Скот си напомни, че съществуваха хора, които биха платили тлъсти суми в замяна на работата, която Рейбърн можеше да им свърши без оглед на всякакви етични съображения. Знаеше от опит, че този човек щеше да предложи услугите си на най-платежоспособния играч без никакви угризения на съвестта. Ако не друго, Рейбърн поне си оставаше последователен. Винаги гонеше финансовата изгода и точно заради това го отстраниха от Сикрет сървис.

Харват си спомняше в подробности цялата афера и най-вече предателството. Рейбърн, бивш военен, се лепна за него в мига, в който Скот напусна тюлените и го прехвърлиха на работа в Сикрет сървис. Подобно на много федерални агенции по сигурността, и тази служба пращаше опитни полеви агенти като Рейбърн в класните стаи на своята тренировъчна база Белсвил, щата Мериленд. Именно там двамата се срещнаха. Те не просто станаха близки приятели, Рейбърн беше нещо като по-голям брат за Скот, като го пришпорваше повече отколкото другите курсисти с обяснението, че се чувства длъжен да е особено взискателен към него. Вътрешните хора като Тимъти знаеха защо Харват е нает от Сикрет сървис. Всички бяха съвсем наясно, че е заради богатия му опит в борба с тероризма и че му предстои да заеме специален пост в Белия дом.

“Старото куче, което има нужда да научи нови номера”, като самия Рейбърн се самоопределяше на шега, прояви силен интерес към кариерата на Харват във военноморските сили и към новите методи в областта на контратероризма. Двамата често замръкваха с по халба бира в ръка в някоя от кръчмите на Белтсвил, Макар по онова време Скот да не беше забелязал, Рейбърн бавно и методично черпеше знания от него. Това продължи и след Белтсвил. Когато курсистът му се дипломира, Рейбърн си издейства да бъде зачислен към току-що произведения полеви агент.