Читать «Фундація» онлайн - страница 60

Айзек Азімов

— Тоді він з’явиться.

— Можливо, я не знаю. Але суть ось у чому. Сьогодні на засіданні Ради, відразу ж після того, як ти повідомиш, що я полетів на Анакреон, ти додатково зробиш офіційне оголошення, що 14 березня відбудеться демонстрація іншого запису Гарі Селдона з посланням, яке має надзвичайно важливе значення й стосується нещодавньої успішно завершеної кризи. Лі, це дуже важливо. Більше нічого не додавай, скільки б питань тобі не ставили.

Лі подивився на нього.

— А вони в це повірять?

— Це неважливо. Це їх спантеличить, а я цього й хочу. Вони будуть думати, правда це чи ні, а якщо ні, то навіщо мені це. І вирішать відкласти будь-які дії до 14 березня. Я повернуся значно раніше.

Лі невпевнено глянув на нього.

— Але ця фраза «успішно завершена». Це ж брехня.

— Так, і ця брехня їх дуже спантеличить. Ось і космопорт!

Космічний корабель здавався похмурим і великим у сутінках. Гардін пробрався до нього крізь снігові замети і, стоячи біля відчиненого шлюзу, помахав рукою.

— Бувай, Лі. Я ненавиджу те, що доводиться залишати тебе на розпеченій сковороді, але мені більше нікому довіряти. А тепер, будь ласка, тримайся подалі від вогню.

— Не турбуйся. Сковорода вже достатньо нагрілася. Я виконуватиму накази. — Він зробив крок назад, і шлюз зачинився.

6

Сальвор Гардін не відразу полетів на Анакреон — планету, ім’я якої носило королівство. Він прибув туди лише за день до коронації, побувавши у восьми найбільших зоряних системах королівства й зупиняючись там лише для того, щоб переговорити з місцевими представниками Фундації.

Після цієї поїздки в нього залишилося гнітюче відчуття від розмірів королівства. Це був маленький уламок, мізерна плямка в порівнянні з немислимими обширами Галактичної Імперії, від якої воно колись відокремилося; але для людини, яка звикла мислити в масштабах однієї, до того ж малонаселеної планети, розміри та населення Анакреона здавалися приголомшливими.

Чітко вписуючись у межі старої префектури Анакреон, воно обіймало двадцять п’ять зоряних систем, із них шість включали більш ніж один населений світ. Населення становило дев’ятнадцять мільярдів і хоч було меншим, ніж у період розквіту Імперії, швидко зростало завдяки розвитку науки, який заохочувався Фундацією.

І лише тепер Гардін відчув, наскільки складним виявилося це завдання. Навіть через тридцять років ядерною енергією постачалася лише планета, де знаходилася столиця. Зовнішні провінції, як і раніше, мали величезні території, де ще не було відновлено ядерну енергетику. Навіть той прогрес, якого вдалося досягти, був би неможливий, якби не залишилося працездатних об’єктів з часу занепаду Імперії.

Коли Гардін таки прилетів на столичну планету, тут припинилося все нормальне життя. У зовнішніх провінціях і досі тривали урочистості; але й тут, на Анакреоні, не було нікого, хто не брав би активної участі в гарячковому релігійному видовищі, що знаменувало досягнення повноліття їхнім богом-королем Лепольдом.

Гардіну вдалося висмикнути виснаженого та замученого Верісофа, перш ніж посол був змушений знову побігти керувати ще одним храмовим святом. Але ці півгодини були найвдалішими, і Гардін добре підготувався до нічних феєрверків.