Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 55

Світлана Талан

За довгим бетонним парканом, напевно, раніше розміщувалася автомайстерня. Про це свідчили високі бокси для машин, гаражі зі зламаними замками і кілька вантажівок поруч. Вадима і Настю обшукали, забрали в них мобільні, документи і наказали сісти на дошки, складені штабелями. Вони вибрали місце, де була тінь від сливи, що рясно вродила. Її гілки гнулися донизу від темно-синіх плодів. Під деревом опалі сливи стікали медом і на сонці, яке пробивалося крізь гілля, виблискували звабливими солодкими краплинками. Над ними гуділи мухи та бджоли. Саме на ті сливи Настя дивилася, щоб не бачити ворогів.

— Припливли, голубчики! Те-се продати! — радів один із них.

— До стінки й чергу по нациках! Що на них дивитися?! — лунало з іншого боку.

— Від’їздили своє!

— Укроп з укропчихою!

— Сволота фашистська!

— До вантажівки прив’язати і політати по дорогах!

— По тих, які вони розбили! — додав інший.

— Де їхня ганчірка?! Треба її спалити! — волав котрийсь.

— Варяг, ну тебе й ковбасить! — почувся дружній регіт. — У руках вона в тебе!

— А-а-а! Ось де він! — Неадекватний вирячив очі, тільки зараз помітивши, що тримає в руках український прапор. Він чиркнув запальничкою і підпалив його. — Класно горить! Як вам, нацики? Подобається?

Настя зітхнула і відвела погляд. Колись вона таке вже бачила. Це трапилося в її рідному Сєвєродонецьку, місті, яке вона безмежно любила, але вже ніколи не побачить. Було сумно, боляче і страшно. Смерть неминуча — це всім відомо, але вона ніколи не думала, що кістлява заскочить її зненацька. Порепані перестиглі сливи — це останнє, що вона бачить у житті. Не палаючий прапор, не цих людей, які називають себе ополченцями, не наркомана, що витанцьовує над полум’ям, а саме медові сливи вона згадає на тому світі, якщо згадає… А ще — Вадима. Він поруч, стискає її руку і тихо шепоче:

— Це я в усьому винен. Пробач.

— Твоєї вини нема.

— Не треба було брати тебе з собою.

— Така доля.

— Я заблукав. Я в усьому винен.

— Годі шепотітися! — наказали їм.

— Нехай посидять, зараз приїдуть наші.

Настя мовчала. Вона непомітно пестила руку Вадима. Хотіла запам’ятати надовго цей дотик. Вадим відповів — легенько провів пальцем по її руці. Настя думала про те, що людині загалом потрібно так мало. Вона все життя кудись пнеться, чогось намагається досягти, а на порозі вічності розуміє, що нема нічого ціннішого, ніж дотик руки коханої людини. І чому її щастя було таким коротким? Не встигла багато, не докохала, тому тепер треба всотати в себе і ласку ніжного дотику коханого, і його тепло, і просто відчути повноту щастя від самого життя, відлік якого неупинно йде у зворотному напряму. Минула ще хвилина. Лишилося жити на одну хвилину менше. Невгамовна бджола, напившись сливового меду, кудись полетіла. Напевно, коли повернеться, їх уже не буде…