Читать «Повернутися дощем» онлайн - страница 208

Світлана Талан

— Тобі б директором бути, — посміхнулась їй Валентина, — ні на хвилинку не спізнишся!

— У всьому люблю порядок, — сказала Оля і привіталася.

Подруги випили каву й одразу припали до комп’ютера. У першу чергу дізналися про кіборгів, які вели бої за донецький аеропорт, потім передивилися новини з лінії фронту.

Жінки з обуренням коментували новину з української території, з Новопскова, де був зірваний і розтоптаний прапор України.

— Де наша прокуратура?! Куди дивиться служба безпеки?! — із запалом говорила Валентина. — Доки кляті сєпаратисти будуть з нас знущатися?!

— Я ще можу змиритися, що в нас не було світла у південній частині Луганщини, — підтримала її Ольга. — Можу якось зрозуміти ватників, які питають, чому не дали Януковичу допрацювати свій строк, але не вірю, що не можна знайти ту наволоч, яка зриває державний прапор! Нехай що хочуть мені кажуть, але не можна допускати такі випадки!

— Згодна, — вже спокійніше сказала Валентина. — Є ще одна новина.

— Кажи вже! — видихнула Ольга.

— Знаєш, де зараз скотиняка, яка погрожувала мене відправити на підвал, а потім ще й обстріляла кав’ярню? Ніколи не здогадаєшся! Служить у лавах української армії. Так-так!

— Приїхали! Ось тобі і справедливість.

— І це ще не все! Солдатики мені розповіли, що та наволоч служить коригувальником у нашій армії, бо має досвід.

— Він же запроданець! Ось звідки беруться зрадники! Треба все розповісти органам!

— А докази де? Я натякнула, але реакція нульова.

— Весело ми живемо! — зіронізувала Ольга. — З середини жовтня маємо нового губернатора, підрозділи Луганської ОДА перенесли в наше місто, а змін на краще не помітно. Може, ми поспішаємо з висновками? Намагаємось прискорити події?

— Не знаю, Олю, — Валентина стенула плечима. — Давай не говорити більше про погане.

— А що у нас втішного?

Подруги згадали Настю, яку повинні були обміняти з дня на день, пожурилися і поспівчували Богдані Стефанівні, яка змучилась чеканням.

— О! Легка на спомин! — сказала Валентина, побачивши ім’я Настиної матері на мобільнику, який озвався. — Добре, скоро буду, — відповіла.

— Куди ти?

— Олю, ти можеш відкласти поїздку на один день? Богдані Стефанівні потрібна допомога: сьогодні похорони її онуки Іванки.

Розділ 107

Рано-вранці відчинилася камера.

— З речами на вихід!

— Уже вкотре? — зітхнула Настя. — Дайте п’ять хвилин на збори.

— Гаразд! — і охоронець зачинив двері.

Вони збиралися для повернення вчетверте. Передусім Настя дістала прапор і сховала під футболку. Робила вона це вже не криючись від сусідів по «гуртожитку».

— Не боїшся, що хтось тебе здасть? — спитав Жулік.

— Незабаром звільнять Луганськ, і ми знайдемо стукача, — відповів Вадим.

Настя була спокійною і зосередженою. Вона не стала складати в пакет футболки, віддала їх жінкам, що лишалися.

Ще раз попрощалися з Оленою і Степаном.

— Сподіваюсь, що востаннє, — сказала Олена, поцілувавши Настю.

— А я вірю, що ненадовго, — посміхнулася Настя. — Вас обміняють, ми все для цього зробимо.

Вадима і Настю вивели надвір і наказали чекати. Вони стояли на морозі з півгодини, але не помічали холоду. Нарешті їх обшукали. Насті пощастило, бо обшук був поверховий, їй обмацали боки, тому прапора не помітили, перевірили кишені. До них підійшли двоє чоловіків-афганців, які принесли документи. Насті повернули всі, а Вадимові лише водійські права.