Читать «Простір неспокою» онлайн - страница 52

Василь Головачов

Страшно було ступити лише перший крок, що вів його від пульта, від порятунку, але Гнат цей крок зробив.

У коридорі він наштовхнувся на Леона Хрустальова! Це було так несподівано, що Гнат скрикнув. Начальник зміни СПАС стояв на колінах під коридорною стіною і силкувався, очевидно, звестися на ноги. Лице його було закривавлене, руки зранені, й ніщо в ньому не нагадувало того спортивного юнака, який десять хвилин тому побіг по скафандри.

— Що з тобою?! — вигукнув Гнат, присідаючи навпочіпки.

Хрустальов судорожно вхопився за простягнуту руку, прошепотів розквашеними губами: “Це я винен…” — і звалився на бік.

Гнат підхопив Леона на руки і підбігцем подався до боксу зі скафандрами. Він не знав, у чому вина Хрустальова, але був радий, що не довелося шукати його по всій станції. До цього почуття додалися тепер і тривога за товариша, і бажання будь-що встигнути добігти до аварійного колодязя.

Орієнтуючись за світними червоними дороговказами в коридорах, Ромашин знайшов бокс з аварійним спорядженням, вибрав найпростіші вакуумскафандри, ледве втиснув в один з них непритомного Хрустальова і вліз у скафандр сам.

Тут і знайшов їх Станіслав Томах.

Гнат не пам’ятав, як опинився в модулі, нервове потрясіння було таке сильне, що він поринув у забуття.

Томах відстикував модуль. від станції, яка мала такий вигляд, ніби якийсь велетень відкусив зубами шматок її диска і рвонув апарат так, що прискорення пробило навіть протиінерційний захист. Невдовзі позаду корабля, що мчав у космічну безодню, спалахнула красива голубувата іірочка, розпливлася парасолькою чистого смарагдового полум’я — то вибухнув реактор СПАС-сім. А ще за мить на цьому місці спалахнув світло-райдужний шлейф, схожий на слід вітрильника у світній воді: це антипротонний промінь пройшов через енергетичну перешкоду, створену вибухом станції. Він химерно спінився, викинувши довкола себе струмені світла, схожі на пір’я невідомого птаха, залишив по собі танучу зеленувату хмарку і полинув, ослаблений, туди, де люди приготували йому супротивника, перемогти якого йому було вже не під силу.

Томах пригальмував модуль, дав у ефір відбій тривоги і раптом, погрозивши кулаком невідомо куди, радісно закричав:

— Що, взяли?! Взяли?!

Комплекс будівель Вищої Координаційної Ради розташувався біля впадання в Оку її лівої притоки При, в краю неозорих лісів, спокійних рік, численних озер, заплавних луків і боліт. Край цей, один з найдавніших і найкрасивіших заповідних місць, мав назву Мещера і лежав на рязанській землі.

Ще пролітаючи над ним, Богданов милувався вбранням соснових борів, дібров по долинах річки і просторих луків, поки з жалем не констатував, що дуже довго перебував поза природою, не переймався її ритмом, чистотою і спокоєм, давно не скидав утоми з допомогою її цілющого дихання і, можливо, саме тому перестав останнім часом думати про Землю як про дім. Звичайно, давалося взнаки ще й те, що сім’я його жила на Марсі: батько, мати, син, — але це не могло бути виправданням йому самому, незважаючи на гарячу прихильність п’ятого покоління колоністів Марса до своєї планети, покоління, до якого належав і сам Богданов.