Читать «Момчешки живот» онлайн - страница 378

Робърт МакКамън

19

„Тримата смешници“ („Three Stooges“) е комедийна водевилна трупа (1930–1970).

20

„Ю-Ху“ („Yoo-Hoo“) — безалкохолно с шоколадов вкус, произвежда се и до днес.

21

„Ред Хотс“ („Red Hots“) — дребни, яркочервени бонбончета с вкус на канела, обли и приплеснати.

22

„Лемънхедс“ („Lemonheads“) — дребни, сферични златисти бонбонки с лимонов вкус, твърда обвивка и сладък сок в средата.

23

„Нашественици от Марс“ („Invaders from Mars“) — филм от 1953 г. на режисьора Уилям Камерън Мензис, един от пионерите на черно-бялото кино.

24

Бира от корени (root beer) — безалкохолна газирана напитка (има и алкохолен вариант), типична за Северна Америка. Първоначално се е приготвяла от настойка от корените на дървото сасафрас (Sassafras albidum), в днешно време най-често се използват изкуствени овкусители.

25

Пай с черно дъно (black bottom pie) — името идва от основата — хрускав блат, глазиран с шоколад. Пълни се със сметанов крем.

26

Малката лига по бейзбол (Little League Baseball, Incorporated) е основана през 1939 г. и е организация с регистрация в обществена полза, занимаваща се с провеждането на състезания по бейзбол за деца и юноши в САЩ и по света. Повечето училищни и/или градски отбори по бейзбол и софтбол в САЩ участват в Малката лига.

27

Дамбала — един от главните хаитянски духове във вуду.

28

VFW — Veterans from Foreign Wars: Ветерани от войните в чужбина. Призната от Конгреса организация на военните ветерани в САЩ.

29

Матю, Люк и Джони — английският еквивалент на Матей, Лука и Йоан.

30

Плей-До (Play-Doh) — безвредна, оцветена глина за моделиране, която се произвежда от вода, сол, борова киселина и минерални масла. Вид пластилин.

31

Индианеца Джо — има се предвид героят на Марк Твен от „Приключенията на Том Сойер“.

32

Тригър (trigger, спусък) и Бътърмилк (buttermilk — суроватка). Тригър и Бътърмилк са известни коне-актьори, взели участие в множество каубойски филми и сериали.

33

Флика (flikkja, норвежки — скитница) — по името на див мустанг от едноименния сериал („Моята приятелка Флика“ — 1956/57 г.).

34

Лайтнинг (lightning — светкавица); така се нарича конят на митичния американски каубой Пекос Бил.

35

Кална котка (mudcat) се наричат няколко вида сомове в североамериканските реки, най-често под това название се подразбира жълт бикоглав сом (Ameiurus natalis).

36

Бриарът (Erica arborea) и днес се счита за най-качествената дървесина за изработка на лули; използва се специфичен израстък откъм корена на дървовидната ерика — другото название на растението.

37

Федър (feather) — перо, перушинка.

38

„Шантави рисунки“ — под това заглавие у нас се разпространяват „Loony Tunes“. Поредицата анимационни филмчета на „Уорнър Брос“ се е въртяла по киносалоните в САЩ чак до 1969 г.