Читать «Джентълмен Джоул и Червената кралица» онлайн - страница 15

Лоис Макмастър Бюджолд

Той сви рамене.

— Ако не броим експериментите на четиринайсетгодишна възраст. Излизал бях с жени, доколкото кариерата ми на онзи етап го позволяваше. Но нещо не беше както трябва. След Арал реших, че вече знам защо не се е получавало. — Хвърли поглед към нея изпод дългите си мигли. — В началото ти буквално ме хвърляше в ужас. Мислех, че рано или късно главата ми ще се озове в торба.

— Мда, мина известно време, докато те убедя в миролюбивите си намерения.

— А аз разбрах какво представляват прословутите бетански разговори на графинята. Преди това не се бях възприемал като наивно провинциално момченце.

Корделия се изкиска.

— На колонията Бета си имаме обици за тази цел. Обици, които се продават във всеки бижутериен магазин.

— Ха. Напомни ми да ти разкажа за сводника на хермафродити, когото срещнах по време на третото си пътуване като военен ескорт. Без твоето обучение бих пропуснал… ами, една крайно забележителна седмица. — За миг сякаш го обхвана палаво настроение при този очевидно любим спомен. Отдавна не беше виждала такова изражение на лицето му. Не беше загадка защо през последните три години и двамата караха на автопилот, но сега изведнъж се запита кога това се е превърнало в навик.

— Радвам се, че беше успял да превъзмогнеш своята, хм, срамежливост, преди да дойдеш при нас на Сергияр.

— Изминалите години и капитанстването вероятно са помогнали.

— Е, нещо определено е помогнало. — Тя килна глава закачливо, но и приятелски. Мълчание се възцари помежду им, подправено с напрежение.

Той завъртя между пръстите си столчето на чашата, после я погледна в очите.

— Това няма да е лесно, нали? Нито просто.

— Никога не е било. Не виждам защо да е сега.

Смехът му беше тих, но искрен.

Поседяха още малко в ресторанта, разговорът им се насочи към работата — а покрай колонията Хаос, както Корделия обичаше да нарича Сергияр, разговорите за работа никога не свършваха, — после се изправиха едновременно. Той не ѝ предложи ръката си, макар че би могъл, предвид че го беше правил на подобни места неведнъж, а тя не скъси излишно разстоянието помежду им. Помогна ѝ да се настани в наземната кола, която я чакаше отпред. Когато автомобилът потегли, Корделия се извърна да го погледне през прозореца — Оливър вървеше към своето возило, но се обърна и ѝ махна с усмивка миг преди колата ѝ да завие. На спускане ръката му докосна за миг джобчето на ризата.

Корделия долавяше объркването му, и нищо чудно — самият Оливър открай време трудно прикриваше чувствата си. Мама му стара, този човек заслужаваше да бъде обичан… Но и да си беше създал нови връзки след кончината на Арал, не беше споделил за тях с нея, не беше и длъжен. Ако опитите ѝ да се прави на сватовница по бараярски не се бяха проваляли неизменно през годините, сигурно би се изкушила да се намеси. А и Арал несъмнено бе имал своите основания да не прибегне към помощта ѝ, докато бе ухажвал Оливър. Но Оливър беше… сложен. „Нали точно затова му подхвърлих тази идея“ — напомни си тя.

Колата влезе в завоя и високата му самотна фигура се изгуби от погледа ѝ.