Читать «Вибрані твори в двох томах. Том II» онлайн - страница 42

Дмитро Ткач

Зайднер щось простогнав, розібрати не можна було.

— Ну, ну, не придурюйся! Знаємо ж, що все розумієш і можеш нам відповідати! З ким зв'язаний, говори!..

— Я нічого не знаю…

Це, безсумнівно, сказав пан Зайднер, але голосу його не можна було впізнати. То був голос людини, яка ледве-ледве могла видобути з себе якийсь звук. До того ж він шепелявив. Мабуть, гестапівці вибили йому зуби.

— А ось я тобі підкажу!?Знову сильний удар.

Марта тремтіла як у пропасниці, ламала руки, водила довкола себе здичавілими очима, шукаючи підтримки, поради, допомоги. Шепотіла:

— Знову… знову… Він не витримає, помре.

— Отже, не хочеш сказати, хто тебе навчив вести радянську пропаганду? Гаразд. Це й не обов'язково зараз. Ти скажеш потім, будь певен. Раз ти вже в наших руках, то скажеш. Пане Янчук, підтвердіть, що цей тип вів пропаганду проти фюрера, що він є агентом Москви.

Всі троє біля вагончика заніміли. Ось зараз пан Янчук скаже, що він такого не чув, що він не може цього підтвердити, і оці звірі з свастикою на рукавах підуть собі геть. Ох, як було б добре, щоб на цьому все й скінчилося!..

Але раптом вони почули, як Владислав Янчук цілком виразно сказав:

— Підтверджую. Зайднер не є патріот Німеччини. Він є агент Совєтів.

— Боже мій! Що він говорить! — мало не скрикнула Марта. Далі події розвивалися дуже швидко.

— Забирай його! — почувся короткий наказ. — Пане Янчук, ви теж поїдете з нами.

З гуркотом відчинилися двері. Два здоровенних гестапівці, тримаючи Зайднера під руки, витягли його з вагончика і поволокли через подвір'я до воріт. Інші з Янчуком ішли за ними.

Марта кинулась услід, але Юра схопив її за руку, зупинив:

— Не показуйся їм на очі.

Діти крадькома обійшли цирк, ховаючись серед різних будок, кліток та ящиків, і виглянули. Вони побачили біля воріт закриту машину з маленьким заґратованим віконечком. Зайднера вкинули в неї, як мішок, Янчук увійшов у машину сам. Вона фуркнула димом і зірвалася з місця.

9

Янчук повернувся десь опівдні.

Поводився так, ніби нічого й не сталося минулої ночі. Навіть більше: ходив він задоволено, як людина, котрій пощастило здійснити якийсь намір.

А надвечір стало відомо, що пана Янчука призначено директором цирку замість пана Зайднера.

ЧАСТИНА ТРЕТЯ

1

Кобург. Невелике західнонімецьке місто з червоними гостроверхими шапками дахів на будинках, що, здається, сидять один на одному, з мереживом асфальтових, брукованих вулиць, вуличок та провулків, з острівцями парків і сквериків.

А Марті воно зараз здається нескінченним. Дівчина намагається йти швидше, але на її шляху стільки всіляких перешкод, що доводиться раз у раз зупинятися та очікувати. То — валка людей з мішками, вузлами і чемоданами, то — «пробка» з тролейбусів і автомашин просто посеред вулиці, то — колона обірваних, пошарпаних, вимучених солдат…

Марті хочеться якнайшвидше добігти до свого вагончика, зустрітися з хлопцями, Юреком та Петком, щоб разом з ними прочитати записочку, таку довгождану, від пана Зайднера.

2