Читать «Опасна близост» онлайн - страница 28

Алисън Бренан

Арън се увери, че наоколо няма никого, видя, че ръчният часовник, който бе откраднал от мъртвия О'Брайън, показва 23:38, и тихо излезе от стаичката.

Тишина.

Вмъкна се в кабинета, безшумно затвори вратата и запали лампата на бюрото. Коленичи на пода и потърси контакт под леглото. Не, не можеше да изключи радиостанцията. Щяха да забележат и отново да я включат. Същото беше и с телефонните линии.' Налагаше се да излезе навън и да намери разпределителната кутия. Но дори тогава не беше сигурен какво да направи. Дъг щеше да знае. Трябваше да го накара да прекъсне линията.

Неочаквано телефонът иззвъня пронизително и той подскочи. Завъртя се и осъзна, че е факс-машината, а не телефонът. Бутонът за силата на звука беше отстрани и той го намери. Надяваше се, че никой не е чул. Машината иззвъня отново, този път по-тихо.

И после започна да излиза факс.

Първата страница беше с печата на полицията, а по-нататък беше напечатано:

"Шерифският отдел на окръг Бийвърхед Тайлър Макбрайд, шериф."

Тайлър. Човекът, с когото Джоана бе разговаряла.

Съобщението беше написано с дребни, черни, печатни букви.

"Джо, това са снимките, за които говорихме. Бъди внимателна. Ще дойда веднага щом мога. С обич, Тайлър."

С обич, Тайлър.

Кое ченге подписваше служебното си съобщение "с обич"?

Какви точно бяха взаимоотношенията на Джоана с ченгето?

Лицето на Арън пламна. Не виждаше нищо освен съобщението.

"Ще дойда веднага щом мога. С обич, Тайлър,"

Седна на стола зад бюрото. Сърцето му сякаш беше пронизано със скалпел. Беше ли му изменила Джоана с друг мъж? След всичките писма, които ѝ написа? И след като уби заради нея?

"Тя е прекадено добра за теб. Знаеш го, Арън. Джоана е красива, ти не си нищо особено. Тя е преуспяваща, а ти си нищожество. Никога няма да бъдеш нещо. Къде ти беше умът, когато дойде тук? Няма начин да те обикне. Никой не може да те обикне."

Млъкни.

Арън не беше такъв. Разбира се, че беше достоен за Джоана. Беше умен и красив и двамата бяха родени един за друг. Имаха страхотно бъдеще. Тя непрекъснато щеше да повтаря, че ще живеят дълго и щастливо заедно.

факс машината изпиука. Той разтърси глава и прогони мислите си. Видя, че три страници последваха заглавната.

" С обич, Тайлър."

Първата беше снимката от полицейското досие на Дъг Чапман. Беше същият грубиян, с черна брада на два дни, разрошена коса и малки, черни очи. Фотографията му напомни за съперника на моряка Попай в старите черно-бели анимационни филми, които Арън гледаше като дете. Но Дъг не беше дебел като Блуто, нито толкова зъл на вид.

Външността очевидно лъжеше.

Под снимката имаше физическо описание.,Дъглас Харолд Чапман, роден през 1971 година, коса: кестенява, очи: кафяви, ръст: метър осемдесет и пет, тегло: 110 килограма. Отличителни белези: татуировка на лявото рамо – роза и името "Таня". Татуировка на орел на дясното рамо."

Следващата снимка беше на Томас О'Брайън. Не беше много ясна, явно копие с лошо качество. Изглеждаше много по-млад, отколкото Арън го помнеше. "Томас Майкъл О'Брайън, роден през 1953 година, коса: черна, очи: сини, ръст: метър осемдесет и три, тегло: деветдесет и два килограма. Отличителни белези: рождено петно с формата на ягода с диаметър два и половина сантиметра на дясната плешка."