Читать «Опасна близост» онлайн - страница 148

Алисън Бренан

Когато екипът на земята стигна до мястото, където Мич беше излетял от шейната, пилотът на хеликоптера бе претърсил периметър от десетина километра. Видяха криволичещите линии и Джо се вгледа в очертанията.

– Мисля, че се е опитвал да ни затрудни.

– Защо?

– Движил се е в кръгове. Пресичал е дирите си. Или се е изгубил. Но шейната има компас. Би трябвало да знае в каква посока се отправя. Има и карта на Долината.

– Същата, която ми дадохте? – попита Блекстоун и показа брошурата, която Карл Уебър раздаваше на всеки гост в хижа "Лосова глава".

– Да.

– Какви са тези линии?

– Огради на ферми. Дебелите сини линии са пътеки за моторни шейни.

Джо погледна през бинокъл, който агент Блекстоун ѝ беше дал. Снегът блестеше като натрошени стъкла на яркото зимно слънце. Следите от шейната на Дохърти приличаха на бразди в земята.

– Движи се на северозапад – заяви тя.

– Как разбра? – попита Мич.

– Шейната отмества снега встрани. Колкото по-бързо се движи, толкова по-надалеч разпръсква снега и в по-голям ъгъл по посока на движението. Като лодка, която пори водата.

– Какво има на северозапад?

Тя се загледа в картата.

– Няма много неща. По-голямата част е резерват, няколко ферми и водохранилището "Лима". Дохърти може би мисли, че водохранилището"Лима" е пътят му за бягство. Дотам водят два пътя: единият от север, а другият от юг. Сигурно са заснежени и движението е слабо, но се срещат на място, където има други къщи и магистралата.

– Шерифът е предупредил да наблюдават пътищата и да спират всяка кола, която излиза от Долината.

– В момента няма голямо движение, въпреки че хубавото време ще доведе скиори. – Джо захапа кокалчето на показалеца си. – Има и петдесет километра обиколен път. Шерифският отдел не може да следи всеки километър.

– Има патрули с моторни шейни и засилено полицейско присъствие в района – възрази Бианки. – Съседните окръзи изпратиха подкрепления.

Джо погледна надолу към Долината. Убиецът на Трикси беше някъде там. Но къде? И накъде се беше отправил?

– Да продължим на северозапад – предложи тя.

– Уговорихме се да се движим по следите му – отбеляза Блекстоун.

– Той отива на северозапад. А следите са стари. Вижда се, че вятърът снощи почти ги е заличил.

– Не мога да преценя, но вярвам на думите ти, Джо. – Блекстоун каза на пилота да се отправи на северозапад, към водохранилището "Лима", а после се свърза с Тайлър и му съобщи същата информация.

След три километра отново забелязаха дирите на Дохърти. Бяха се насочили право към водохранилището "Лима".

– Дотам има петдесет километра – рече Джо. – И смятам, че той няма достатъчно бензин, особено след като се движи толкова бързо. По пътя има природна преграда – поток. Ще постъпи глупаво, ако се опита да го премине. Трябва да кара покрай него. Ще следва. Завоите и ще удължи пътя си с десет-петнайсет километра.