Читать «Теодор Буун. Активист» онлайн - страница 78

Джон Гришам

— Благодаря, Джени. Ще се видим после.

Трябваше да се завърти и да поеме към изхода, но както винаги, Тео просто не можеше да откъсне поглед от нея.

— Довиждане, Тео — каза му секретарката и отново се усмихна. — Грижи се за Джъдж.

— Разбира се.

На излизане от канцеларията на съда Тео установи, че пулсът му се е учестил. Винаги ставаше така, когато беше край Джени. Пътьом той надникна в съдебната зала на съдия Хенри Гантри, най-голямата и най-величествената от всички, и не се учуди, че я заварва празна и тъмна. Запъти се надолу по стълбите, загледан в големите маслени портрети на починали съдии. Докато бавно прекосяваше главното фоайе, някой го извика:

— Ей, Тео!

Обърна се и видя смътно познато лице на мъж около четирийсетте, с чорлава коса, брада и износени маратонки.

— Норис Флей от «Стратънбърг Газет» — представи се той, докато приближаваше към Тео.

Флей явно беше от хората, на които им е неловко да се ръкуват с тринайсетгодишно момче, затова дори не направи опит. Сведе поглед към Тео, който пък вдигна очи към него, и попита:

— Как сте?

— Добре. А ти?

— Страхотно.

— Имаш ли минутка?

Всъщност не. Беше четири без десет и Ейприл скоро щеше да дойде в сладкарницата, която беше само на няколко пресечки. Като син на двама адвокати, Тео беше възпитан в недоверие към репортерите. Тяхната работа беше да ровят и да разкриват факти и подробности, които хората предпочитат да не обсъждат. Като адвокати, родителите на Тео спазваха моралното задължение на всяка цена да защитават личната тайна на клиентите си. Нерядко Тео невярващо гледаше как адвокати се перчат пред телевизионните камери и дърдорят за клиентите си и за подробности относно делата им. В добрата стара правна кантора «Буун и Буун» не беше така. Баща му обичаше да казва: «Адвокат и телевизионна камера са зловредна комбинация».

— Може би — отговори Тео предпазливо.

— Хареса ли си снимката във вестника вчера сутринта? — попита гордо Флей.

— Не е лоша — отговори Тео и се озърна. — Какво има?

Флей също се озърна и случаен наблюдател би помислил, че се осъществява наркосделка.

— Тръгваш ли си?

— Аха — отвърна Тео.

— Добре. Ще повървя с теб.

Тео излезе от фоайето, мина през входната врата и спря в сянката на една колона.

— Как е кучето? — попита Флей.

— Добре.

Тео нямаше представа защо Флей ще иска да говори с него и колкото повече време прекарваха заедно, толкова по-неспокоен ставаше. Ами ако някой ги забележеше да си шушукат скришно на стълбите пред съда?

Флей запали цигара и издуха облак дим над главата на Тео. Очите му играеха и беше малко неспокоен, затова на Тео му се прииска да си плюе на петите.

— Виж, Тео, носят се много слухове за този обходен път и за свързаните с него проблеми. Един мой източник ми каза, че много местни бизнесмени натискат здравата, защото смятат да спечелят от строежа му.

Тео беше забол поглед в обувките си. Флей продължи:

— Особено строителните предприемачи. Приличат на лешояди, които само чакат обходният път да бъде одобрен, за да връхлетят и да построят от двете страни молове и заведения за бързо хранене. И още преди да се усетим, ще задръстят и там като на Батъл Стрийт, ако ме разбираш.