Читать «Персепликуис» онлайн - страница 234

Майкъл Дж. Съливан

— Ако спечели, отново е в играта — довърши Ройс.

— Да.

— Но той загубил, нали така? — запита Моувин.

— Новрон бил закален в битки ветеран от продължителна война — заключи Ейдриън. — А Майрън каза, че Моуиндули бил още младок?

— Да — монахът кимна. — Било е бързо и унизително поражение.

— Но в това няма смисъл — рече принцесата. — Есрахаддон ни каза, че е убеден, че Моуиндули е още жив.

— Нифрон не убил Моуиндули. Макар предизвикателството да е до смърт, Нифрон го пощадил. Вероятно защото противникът му е бил много млад, а може би и защото като остракиран не представлявал заплаха. Знае се само, че Моуиндули завинаги бил прогонен от Ериван.

— И как е умрял Новрон? — полюбопитства Моувин.

— Бил е убит.

— От?

— Никой не знае.

— Аз бих заложил на Моуиндули — отбеляза Ройс.

— Хм — Ариста дръпна долната си устна, потъвайки в размисъл.

— Какво? — каза крадецът.

— Просто си мислех за предсмъртните думи на Есрахаддон. Предупреди, че Ули Вермар свършва, че трябва да отведа наследника до Персепликуис, за да взема рога. Но последните му слова бяха: „Патриархът… е същият…“ Все си мислех, че смъртта го накара да замлъкне преждевременно, но ако е искал да каже само това? Майрън, колко патриарси е имало?

— Двадесет и двама с патриарх Нилнев.

— На колко години е той?

— Не помня да съм чел за рождението му, но е на тази длъжност от шестдесет години.

— Би ли ни казал някои от имената на другите патриарси?

— Преди него бе патриарх Евлинн, на свой ред предшестван от патриарх Ленвин. По-рано…

Очите на принцесата се разшириха.

— Възможно ли е?

— Кое? — попита Ройс.

Ариста се изправи на колене.

— Някой има ли нещо за писане?

— Имам късче тебешир — Майрън измъкна бяло парче.

— Нилнев, Евлин, Ленвин, Венлин — Ариста изписа думите върху камъка.

— Евлинн се пише с две „н“ — поправи монахът.

Тя повдигна глава и се усмихна.

— Разбира се. Така и трябва да бъде. Не виждате ли? Есрахаддон е бил прав. Моуиндули си е променил името и външността. Трябва да се е сдобил с позиция в цензарския съвет на император Нареион, което не е било никак трудно предвид контрола му над Изкуството. Есрахаддон е знаел, че Венлин и Нилнев са едно и също лице. Всъщност всички патриарси от първия натам са били една личност — Моуиндули.

— Това обяснява силното желание на църквата да открие наследника — каза Ейдриън. — Ако са прекратели кръвната линия на Новрон, Ули Вермар е щял да приключи преждевременно.

— Което би било прекрасно, ако Моуиндули е разполагал с рога. Вероятно само заради липсата му е държал Гаунт жив. Това обяснява защо патриархът е изпращал толкова много отряди тук долу. Но не е осъзнавал, че се нуждае от наследника, за да успее. Есрахаддон е взел предпазни мерки. Затова ми каза, че наследникът трябва да дойде. Не съм сигурна какво точно е направил, но бих предположила, че ако друг освен Гаунт беше докоснал кутията, щеше да е мъртъв.

— Обяснява и защо патриархът е наел Магнус да убие Гаунт. Тогава само едно надуване е щяло да направи Нилнев крал, както е трябвало да стане с Новрон — рече Ейдриън.