Читать «Одиничні злочині: поняття, види, кваліфікація» онлайн - страница 26

Ірина Олександрівна Зінченко

2.3. Види ускладнених злочинів

У сучасній науковій літературі питання щодо видів ускладнених одиничних злочинів є дискусійним і вирішується різним чином.

Найчастіше ускладнені (складні) злочини поділяють на триваючі, продовжувані і складені. Втім, зустрічаються і більш розгорнуті класифікації.

Зокрема, Н. Ф Кузнецова відносить до складних злочинів продовжувані. складені, триваючі, злочини, кваліфіковані наявністю додаткових тяжких наслідків і злочини з двома діями. Аналогічну позицію займає і Г.Г. Криволапов.

Із такою думкою не погоджується В.П. Малков, вказуючи, що «для виділення злочинів, кваліфікованих наявністю додаткових тяжких наслідків в якості особливого різновиду складних злочинів немає достатніх підстав, такі злочини є різновидом складених злочинів». До своєї оновленої класифікації цей вчений крім триваючих, продовжуваних і складених злочинів включає також злочини, в основі яких містяться повторні або альтернативні дії.

А.А. Піонтковський виділяв триваючі, продовжувані, складені злочини і злочини, так званого, збирального характеру. Під останніми автор розумів такі діяння, які утворюються із двох чи більше злочинних діянь, сукупність яких кримінальним законом визнається єдиним злочином, що має підвищену суспільну небезпеку.

Б.М. Леонтьев та І.М. Тяжкова поділяють складні одиничні злочини на триваючі, злочини з альтернативними діями, складені, продовжувані, а також злочини, ускладнені додатковими тяжкими наслідками і наявністю двох форм вини щодо різних наслідків.

І.Б. Агаєв пропонує власну класифікацію складних злочинів, а саме: продовжувані, триваючі, складені, злочини, що утворені альтернативними діями і злочини, що утворені неодноразовими діями.

До класифікації, що пропонує В.І. Малихін. входять складені злочини, злочини з двома діями, злочини з альтернативними діями, триваючі, продовжувані і злочини, що складаються із повторних дій.

Достатньо розгорнуту класифікацію пропонує Т.Г. Черненко, на погляд якої до числа складних одиничних злочинів належать наступні їх види: триваючі, продовжувані, складені, злочини з альтернативними діями, злочини, що складаються із неодноразових дій, злочини з альтернативними наслідками, злочини із тотожними наслідками.

Щодо змісту запропонованих вище класифікацій й вельми слушною нам здається точка зору М І. Бажанова, згідно з якою, якщо виходити з того, що в складних деліктах складною виявляється їх структура, то такою складністю ні злочини з двома діями, ні злочини з альтернативними діями не відрізняються. Навряд чи можна вважати спекуляцію, що передбачає скупку і перепродаж товарів за умов, вказаних в ст. 154 КК (мається на увазі КК УРСР 1960 р. — авт.), складним злочином. Неможна цього сказати і стосовно, наприклад, такого злочину з альтернативними діями, який передбачений в ч. 1 ст. 107 КК (КК УРСР 1960 р. — авт.) — умисне нанесення удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що спричиняють фізичний біль.