Читать «Множинність злочинів: поняття, види, призначення покарання» онлайн - страница 52

І. О. Зінченко

В злочинах з похідними наслідками основний об’єкт також вказує на місце злочину в системі Особливої частини, однак ступінь суспільної небезпеки вчиненого діяння визначається за ознаками додаткового об’єкту. Основний безпосередній об’єкт в цих злочинах виконує охоронювальну функцію щодо тих суспільних відносин, які є додатковим об’єктом. Можна зазначити, що в діяннях даного виду додатковий об’єкт є головним, більш значущим, він превалює над основним і вирішальним чином впливає на суспільну небезпечність злочину з похідними наслідками.

2. Наявність, як правило, активної дії. Як виняток, в злочинах з похідними наслідками припускається і пасивна поведінка особи (змішана бездіяльність). Прикладом може стати спричинення тяжких тілесних ушкоджень шляхом бездіяльності, скажімо, коли мати не годує свою новонароджену дитину, внаслідок чого настають незворотні порушення функцій життєво важливих органів, що в наступному призводить до смерті дитини.

3. Наявність двох суспільно небезпечних наслідків — основного (прямого) і додаткового (похідного). Ці наслідки настають послідовно, один за іншим внаслідок вчинення дії чи бездіяльності. При цьому основний (прямий) наслідок завжди тягне за собою додатковий (похідний), бо за своєю сутністю він є настільки «руйнівним», що об’єктивно містить у собі реальну можливість настання похідного наслідку у всіх випадках вчинення такого злочину. Суспільно небезпечне діяння безпосередньої участі в настанні додаткового (похідного) наслідку не приймає. Воно породжує основний наслідок, який в свою чергу, викликає наслідок додатковий.

Розберемо викладене на прикладі ч. 2 ст. 194 КК України. В цьому злочині є: а) діяння знищення або пошкодження чужого манна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом; б) основний (прямий наслідок) — майнові збитки через знищення чи пошкодження майна; в) додатковий (похідний наслідок) — загибель людей. За аналогічною схемою можна розглядати будь-який злочин вказаного виду.

4. Матеріальний склад злочинів із похідними наслідками і наявність опосередкованого причинного зв’язку. Всі злочини з похідними наслідками мають матеріальний склад, а тому встановлення причинного зв'язку в них є обов’язковим. Однак з'ясування особливостей співвідношення діяння і наслідків в його складі призводять до висновку, що встановленню підлягає не тільки причинний зв’язок між діянням і основним (прямим) наслідком, але також і зв’язок між діянням і наслідком додатковим (похідним).

Причинний зв’язок у першій із зазначених ланок є прямим або безпосереднім. Щодо діяння і додаткового (похідного) наслідку слід говорити про опосередкований причинний зв’язок. При його встановленні потрібно визначити а) наявність безпосереднього зв’язку між діянням і основним (прямим) наслідком; б) передування в часі прямого наслідку щодо похідного наслідку; в) обумовленість похідного наслідку прямим наслідком; г) реальну можливість настання похідного наслідку внаслідок спричинення основного (прямого) наслідку. Як бачимо, в зазначеному випадку спрацьовує правило «причина причини є причиною спричинення» (causa causae est causa causati), що визначає сутність опосередкованого причинного зв'язку.