Читать «Множинність злочинів: поняття, види, призначення покарання» онлайн - страница 24

І. О. Зінченко

Таким чином, ні в кого не викликає сумнівів, що поняття продовжуваного злочину є виправданим не лише з теоретичної, а й з практичної точки зору.

Головним соціальним фактором, який обумовлює існування продовжуваного злочину є особливості злочинної поведінки особи, «можливість людини вчиняти аналогічні умисні злочинні діяння, об’єднані єдністю мотивації, загальною метою і тісним внутрішнім зв’язком».

Отже, підставою для виділення продовжуваних злочинів, так само як і триваючих, є механізм злочинної діяльності, психологічний зміст злочинів, а не конструктивні особливості їхніх складів.

З огляду на викладене, навряд чи можна погодитися із думкою, що існування продовжуваних злочинів обумовлюється їхньою законодавчою конструкцією. На це вказують, зокрема, А.А. Піонтковський, В.Ф. Дьомін та деякі інші автори, які вважають, що об’єднання окремих злочинних діянь в єдиний продовжуваний злочин може відбуватися виходячи із безпосередньої вказівки про те в кримінальному законі. Зазначимо на це, що в чинному КК України наразі немає жодного злочину, який би міг вчинятися лише як продовжуване діяння.

Отже, на нашу думку, продовжуваний злочин — це не формальна законодавча конструкція, а реально існуюче соціальне явище. Відбутися йому чи ні — залежить від того, в якій спосіб (одним актом чи декількома тотожними діями) особа вирішила вчинити суспільно небезпечне діяння, передбачене в КК

Розглянемо об'єктиві і суб'єктивні ознаки продовжуваного злочину.

Об'єктивні ознаки.

1. Наявність двох чи більше самостійних діянь. Абсолютна більшість продовжуваних злочинів вчиняються шляхом активних дій (наприклад, продовжувана крадіжка), однак продовжуваними можна визнавати і злочини, що вчиняються шляхом чистої або змішаної бездіяльності.

2. Усі вчинені діяння є юридично тотожними (однаковими), тобто містять у собі ознаки одного й того самого складу злочину. Тут слід зауважити, що за своїми фактичними ознаками діяння в складі продовжуваного злочину можуть не співпадати, якщо, скажімо, склад певного злочину в об’єктивній стороні передбачає альтернативні дії, наприклад, обмірювання, обважування, обрахування тощо, виступають альтернативними різновидами одного й того ж складу злочину — обману покупців та замовників (ст. 225 КК). Вчинення однорідних та різнорідних діянь не може утворити продовжуваного злочину.

3. Кожне з діянь, що складають продовжуваний злочин, може розглядатися або як окремі злочини, або як адміністративні правопорушення, аналогічні відповідному складу злочину (наприклад, декілька дрібних крадіжок, які в сукупності утворюють кримінально-карану крадіжку). Виступаючи складовими частинами продовжуваного злочину, такі правопорушення втрачають свою малозначність, і разом утворюють злочинне діяння.