Читать «Краят на империята» онлайн - страница 255

Алън Кол

На Вътрешна сигурност също не може да се има пълно доверие. И тъй като Пойндекс бе пуснал пипала в толкова много области, на нито един от клоновете на Вътрешна сигурност също. Но най-неприятното заключение беше следното:

6. Аръндел, най-безопасната крепост в Империята, е компрометирана.

От това заключение изхождаше и друго, което накара сърцето му да се свие.

7. Една от тайните му квартири е била разкрита. Имението Шахряр.

Докладът за инцидента тъкмо бе пристигнал. Вражеският агент несъмнено е бил изключителен професионалист. Един от малкото случаи, в които някой бе прониквал в негово скривалище, бил той крадец или друг. Агентът е бил достатъчно добър, за да се измъкне невредим, след като е унищожил охраната.

Но според доклада жената, проникнала в имението, не се бе добрала до никаква важна информация.

Чакай! Ами паролата, с която бе опитала да проникне в компютъра?

Рашид!

Откъде е научила това име? Тайната личност на Императора?

Пойндекс?

Възможно. Но само ако тайно се е присъединил към врага. Освен това как би могъл да го узнае?

Не. Малко вероятно. Също както бе малко вероятно Пойндекс да е предател от доста време. Къртица. Нищо в характера му не го подсказваше. От известно време той играеше своя игра за власт, но Императорът мислеше, че целта й е само Пойндекс да бъде вторият човек след него.

Възможно ли бе бунтовниците да са подсилили амбициите му?

Никакъв шанс, помисли си Императорът. Пойндекс беше по-скоро от хората, които биха прибрали парите, вместо да разчитат на обещания.

Имаше още нещо, което говореше срещу възможността Пойндекс да е станал предател: планът за унищожаване на планети, който Императорът бе наредил да бъде осъществен. Сто и осемнайсет планети и всички техни обитатели бяха обречени на гибел.

Ако Пойндекс беше в съюз с бунтовниците, тези планети щяха да са предупредени и охраната им приведена в максимална бойна готовност.

Но разузнаването нямаше такива данни. Всички предавания и трафикът към и от тези планети бяха напълно нормални.

Добре.

Значи Пойндекс не е предател.

Готов ли е да заложи живота си на тази карта? Да.

Ако може да се вярва на всичко това, изводът е, че Пойндекс е бил отвлечен. И че, подложен на изтезания, е разкрил нещо.

Много, много добре!

Императорът реши да се възнагради с още едно питие.

Докато си наливаше, му хрумна друга възможност. Ръката му се разтрепери и част от уискито се разля. Императорът удари гневно с юмрук по бюрото.

Как не беше обърнал внимание досега?

Имението Шахряр!

Неговата тайна квартира!

Какъв щеше да е най-лошият сценарий, ако операцията на онзи агент бе успяла? Ако жената, проникнала там, не бе търсила нещо в компютъра, а другаде?

Антената на предавателя. Сама по себе си тя не говореше много. Но имаше втора възможност, над която противникът би могъл да работи. Да търси някоя от предавателните станции, свързани с доставката на АМ2.

Ако е така, тогава пътят им до Сектор Алва няма да е много дълъг!

О, стига, ядоса се той. Това са глупости. Празни предположения. Няма професионалист в цялата Империя, който да е на такова равнище. Който би могъл…