Читать «Силата» онлайн - страница 84

Л. Дж. Смит

— О — обади се Лоръл, — това е страхотна идея.

— Освен това имаме инструментите на посветените — вмъкна Адам.

— Да го направим — каза Дебора.

Каси силно се развълнува. Беше дала клетва, докато беше гледала как Фей чертае кръг на кръстовището, и сега щеше да я изпълни. Беше си обещала, че Фей няма да е вечно лидер и само след минути щеше да изпълни обещанието си.

Отвори уста да каже весело: „Предлагам Диана“, но преди да успее, чу Диана да казва:

— Предлагам Каси.

Каси впери слисано поглед в нея. Когато най-накрая успя да си поеме въздух, промълви:

— Шегуваш се.

— Не — отвърна Диана. Обърна се и заговори на останалите членове на кръга с официален тон. — Каси показа — започна тя, — че притежава повече сила от всички нас, включително и от Фей. Може да призовава всички елементи… Видяхме как призова огъня. Може да изпраща съобщения на големи разстояния. Има пророчески сънища и именно тя ни отведе до инструментите на посветените. Баба й беше казала, че тяхното семейство винаги е имало най-ясното зрение и най-голямата сила. А и тя е силна. По-силна и подходяща е от мен за една такава битка. Предлагам Каси.

Каси беше изумена, но другите закимаха.

— Много е жилава — съгласи се Дебора. — Макар да не й личи от пръв поглед.

— Успя да ме спаси от кучето — каза Крис, протегна крак и го заразглежда.

— А е и умна — заяви гордо Лоръл. След Диана, Лоръл беше следващият човек от кръга, с когото Каси се беше сприятелила. — Сеща се за неща, за които другите не биха си и помислили.

— Има добри идеи — съгласи се Сюзан и кимна мъдро с ягодово русата си глава.

— Харесвам я — осмели се да вмъкне Шон. Той още стоеше в центъра на кръга от бели камъни. — Беше мила с мен.

— Има дарба — обади се Дъг и се ухили диво.

— Да — съгласи се Ник.

Каси осъзна, че всички говореха сериозно.

— Но Черния Джон ми е… — Замълча, после опита отново. — Фактът, че Черния Джон е мой… — Не успя да изрече думата.

— Всъщност това май е в наша полза — заяви Мелани и огледа Каси със замислени сиви очи. — Ако наистина не иска да те нарани, това може да го осакати… поне малко.

Всички отново закимаха. Каси преглътна и огледа кръга. На никого не му хрумна, че може би беше прекалено уплашена, за да го направи — да поведе битката срещу Черния Джон. Дълбоко в сърцето си не искаше да се изправя срещу него… не беше готова. Не знаеше дали изобщо някога щеше да бъде.

Всички обаче гледаха нея: Диана с искрена вяра, Дебора и братята Хендерсън с невинно доверие, дори Ник и Мелани кимаха насърчително.

Погледна Адам.

Сиво-сините му очи приличаха на океана навън — бяха мрачни и бурни.

— Ще се справиш — каза той кратко, отговаряйки на незададения й въпрос. — И според мен, така ще е най-добре за сборището. Не знам само дали ще е най-добре за теб.

Каси издиша бавно.

Те вярваха в нея. Не можеше да ги разочарова.

— Щом всички са съгласни — рече тя. Едва разпозна собствения си глас.

— Ще го направим по бързия начин — обърна се Мелани към всички. — Онези, които са „За“ Каси да стане водач, да вдигнат ръка.

Всички вдигнаха ръце.

Диана скочи.

— Ще донеса инструментите — предложи тя. Двамата с Адам слязоха в мазето и се върнаха няколко минути по-късно с кутията от мед и кожа. Всички се наведоха да видят какво има вътре, когато я отвориха. Чуха се тихи възклицания.