Читать «Силата» онлайн - страница 30

Л. Дж. Смит

— Бабо, моля те, изслушай ни. Не е шега — започна Адам безпомощно, но нямаше смисъл. Беше прекалено шумно, всички говореха едновременно. Открояваше се само гласът на пралеля Констанс. Тя продължаваше да ги гони и казваше на Мелани да остави счупената чаша и да се маха. Баба Куинси цвърчеше припряно и се опитваше да успокои всички, но никой не й обръщаше внимание. Старата госпожа Франклин им се усмихваше дружелюбно. Диана умоляваше лелята на Мелани да ги изслуша, но напразно.

— За последен път ви казвам! — извика леля Констанс и махна с ръка, сякаш да изгони Диана и клуба през вратата.

— Госпожице Бърк! — изкрещя Каси. Тя самата едва не избухна в плач, макар Ник тихо да беше застанал до нея, когато крясъците започнаха. Каси не искаше да си тръгва. Сещаше се какво имаше предвид пралеля Констанс, като каза, че са си врели носа, където не им е работа. — Госпожице Бърк! — повтори тя и тръгна напред.

Изведнъж застана точно пред пралеля Констанс.

— Съжалявам — продължи Каси. Внезапно беше настъпила тишина и Каси долови колебание в собствения си глас. — Майка ми лежи в стаята ви за гости и знаете колко съм ви благодарна, че се грижите за нея. Баба ми погребахме вчера. Кой мислите е виновен за всичко? Не е клубът. Преди да умре, баба ми каза, че той отдавна е планирал да се върне и че е знаела, че ще успее. Вярно е, отчасти клубът има вина за това… Аз също съм виновна. Съжаляваме. Съжаляваме повече, отколкото си мислите. Той обаче наистина е тук. — Каси замълча за миг и повтори шепнешком. — Наистина.

Леля Констанс дишаше учестено. Сега изглеждаше по-царствено от всякога, устните й бяха свити в тънка червена линия.

— Боя се, че не мога да повярвам и на дума от това, което казваш. Просто не е възможно… — Изражението на старата жена се промени, изкриви се от болка. Тя изписка и притисна ръце към гърдите си.

— Лельо Констанс! — извика Мелани и се спусна към нея. Двамата с Адам помогнаха на разтрепераната жена да седне на стола.

— Да извикам ли лекар? — попита Диана.

— Не! — извика леля Констанс и вдигна глава. — Всичко е наред. Вече съм добре.

— Нищо не е наред, Констанс — обади се треперлив глас. Леля Куинси стана от дивана и застана до стола. — Сърцето ти казва истината. По-добре да изслушаме децата.

Настъпи тишина. Пралеля Констанс изгледа Мелани, после Адам, накрая Каси, която се насили да отвърне на пронизващия й поглед.

Очите на старата жена се затвориха и тя бавно се отпусна на стола.

— Права си — заключи тя, без да отваря очи. — Влезте всички, и намерете къде да седнете. После ще ни разкажете.

— Затова решихме да говорим с вас трите. Сигурно го помните от предния път — завърши Диана. — Мислехме да питаме и родителите си…

— Не занимавайте родителите си — каза рязко леля Констанс. Докато седеше и слушаше историята, изражението й ставаше все по-мрачно и по-мрачно. Стаята се изпълни с атмосфера на неподправен ужас. — Те няма да разберат — обясни тя и впи празен поглед в Каси. Това накара Каси да се сети за невиждащите очи на майка си. — Те не помнят. Мили боже! Толкова ми се иска и аз да можех да забравя…