Читать «Ридание» онлайн - страница 160

Маги Стийвотър

      –  Героите винаги умират в края на ирландските песни, не си ли забелязала? – Гласът на Люк беше съвсем тих. Приклекна на земята, за да погледне отблизо в душата си, и видях как блестящата перушина на гълъба се отрази в зениците му.

      –  Почакай! – разнесе се гласът на Уна, която излезе танцуваща от залата. Зад нея Брендън носеше на ръце тялото на Джеймс толкова небрежно, сякаш то беше леко като перце. Приближи до мен максимално близо и пусна товара си на асфалта.

      –  Жив ли е? – попитах аз и се втурнах толкова бързо към тях, че без да искам, накарах Брендън да отскочи встрани заради желязото, което имах по себе си. Коленичих до Джеймс и видях как гърдите му се повдигат и спускат. Поставих дланта си на устните му и усетих топлия му дъх.

      –  Все още мисля, че идеята не е добра. – Брендън поклати глава. – Но поне засега гайдарят ще живее. – Кимна в посока на Люк. – А Люк Дилън?

      Люк погледна към мен през милионите километри, които ни разделяха. Мисля, че беше уплашен.

      –  А аз, Ди?

      Поех си дълбоко дъх. Каквото и да станеше, нямаше начин да победя напълно. Но може би не беше нужно и да загубя всичко. Погледнах към Брендън и Уна.

      –  Помниш ли какво ми каза онази вечер, когато се срещнахме за пръв път?

      –  Той помни всичко – прекъсна ме Уна. – Има направо слонска памет.

      Брендън направи жест с ръка.

      –  Млъкни. – Обърна се към мен. – Какво ти казах?

      Спрях за секунда, за да обмисля думите си – не бях сигурна как да изразя това, което исках толкова силно с цялото си същество.

      –  Ти каза, че Люк свири с вас... че е свирил с вас и преди. Каза, че той повече от всички други хора прилича на вас. А... – Очите ми намериха Томас Стихоплетеца, който гледаше отблизо. – А Томас каза, че хората, които живеят сред феите, не умират. Ако му върна душата обратно... мислиш ли, че може да му се даде шанс да докаже къде всъщност принадлежи тя...

      Погледът на Люк се стрелна към мен, а после към Брендън. Дори не знаех дали той иска това, което се опитвах да измоля за него. Може би щеше да реши, че това е просто смяна на един затвор с друг. После Люк погледна Брендън и Уна.

      –  Искате ли ме?

      Брендън се намръщи, преди да проговори. Когато най-накрая отвори уста, изглеждаше като че ли внимателно подбира думите си.

      –  Прекарал си прекалено много време сред желязо.

      –  Така си е – добави Уна. Люк застина до мен.

      Брендън се намуси още повече. Постепенно по лицето му се появи израз на отвращение. Стомахът ми се преобърна, усещайки, че предстои нещо лошо.

      –  Направо вониш на желязо. На неговата мръсотия. Не мога да си представя, че ние...

      Уна се изкикоти и той я изгледа гневно.

      –  Просто не мисля, че е възможно. Съжалявам.

      Люк се опита да каже нещо, но тогава Уна започна да се смее – красив, по детски чист и глупав смях. Смя се толкова силно, че в един момент падна на колене и удари с ръка по земята. Най–накрая спря и си пое дъх.