Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 58

Василь Сичевський

На нижній терасі Патрік раптом помітив портальний кран, що здалеку був схожий на здоровенного павука. З-під нього тяглося за вітром пасмо сірого диму. Вугілля горіло и штабелі, акуратно складеному людськими руками. Далі і вище на терасах проглядали присипані снігом руїни колись великого селища. Від нього схилом простяглась галерея, що йшли від закритого хмарами входу до шахти. До причалу спускався вузькоколійний підйомник бремсберг, колія якого в кількох місцях була розірвана воронками, ніби від бомб а чи крупного калібру снарядів. Патрік наддав ходи. Серце тьохнуло, застукотіло в грудях від радісної хвилі, що було піднялася в ньому, проте швидко і в котрий вже раз на цій землі радість змінилася розчаруванням.

Сліди бомбометання чи артилерійського обстрілу було видно всюди. На цих відкритих вітру терасах сніг начисто вимело, і очам відкривалася картина варварського нищення. Селище лежало. кладовищем без хрестів. Тільки залишки зруйнованих, обгорілих будинків, та стіни цегляних будівель, що зяяли порожніми дірками вікон, виднілись на місці колись обжитого людьми берега, З чиєї злої волі тут знову взяла верх пустеля, залишалось загадкою.

Патрік попрямував до причалу, біля якого стояла вмерзла в кригу баржа. Над нею нависала естакада мертвого вугільного транспортера. А далі біля пірса, поруч з закіптюженими стінами складських приміщень, закріпленими на порожніх залізних бочках-поплавках тросами, утримувалось велике поле соснових стойок для кріплення шахтних лав і штреків. По тих колодах Патрік вибрався на стінку пірса. Неподалік стояв перекошений од вибуху бомби двоповерховий будинок. На ньому коливалася закріплена одним гвіздком вивіска. Підійшовши ближче, прочитав зроблений російськими буквами напис «СРСР. Порт Баренцбург». Зазирнувши у вибите вікно, побачив на стіні дерев'яний ящик телефону із заржавілими чашками дзвоника на верхній кришці, якісь діаграми і графіки, що висіли на стінах у кімнаті і коридорі.

Зайти всередину Патрік не наважився. Дуже вже будинок виглядав ненадійним і міг у будь-яку мить розвалитися. Звідси вздовж берега тяглися стовпи і закріплені на них дроти, телефонні і електричні. Паротурбінна електростанція, що стояла неподалік, виглядала неушкодженою, проте, зазирнувши до неї, Патрік побачив, що обладнання її частково демонтовано, частково знищено. В протилежнім боці порту, за присипаним снігом згарищами, було видно кілька будівель, що зараз нагадували велетенські надгробки братських могил. Там, неподалік від них, Патрік знайшов дерев'яні сходи. Вони вивели його на першу терасу, на якій трохи вище на схилі стояв цегляний кістяк невеличкого будиночка, а далі за ним стіни довгого триповерхового блоку. До нього привели ті ж самі дерев'яні сходи. Знайти для себе щось корисне в цьому обгорілому цегляному прямокутнику Патрік не сподівався. Руїни викликали в ньому біль і не лише тому, що все це не віщувало йому нічого доброго, а головне тому, що тут, у мертвому селищі, як у краплині води, він побачив загрозу, що нависла над усім світом. Мабуть, так виглядатиме вся земля, коли дати волю ненависті, коли дозволити розгулятися підлості. Ця неприборкана чорна сила за короткий час спопелить все, знищить саме життя.