Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 262

Василь Сичевський

Ішов, скрегочучи зубами, перемагаючи гострий біль. Перед очима плавали кольорові кружала і коливався бік лобастої гори, схилом якої він шкандибав. Світ був немилий, та Касян раптом зупинився і засміявся. Згадав, як Сидоренко там, під Кярриквявішем (як же давно це було, ніби і не в цьому житті), прибіг з госпіталю. Шкутильгаючи, спирався на вистругану Гринею Кілару палицю, казав: «А чи знаєте ви, хлопці, як циган кривого коня продає? Він йому всі чотири ноги перед ярмарком всю ніч б'є, і кінь до півдня не кульгає. Бо всі чотири болять…»

За горою йому відкрився широкий простір Айс-фьорда. На чистій воді Касян побачив човен. Це була та сама німецька субмарина «У-206», яку вони вже бачили біля Баренцбурга і Лонгіра. Зараз від неї до припаю йшов моторний бот. На носі бота спалахували сліпучі вогники. Це по бійцях трійки Улла звідти бив кулемет. Його довгі, щедрі черги змусили переслідувачів залягти. Скориставшись з цього, Шлезінгер з напарником дістались до кромки припаю. Там їх підібрали, і бот повернув до човна. Тепер кулемет поливав тороси припаю, де залягли бійці Мілорга, вже з корми.

Касян добре бачив, як бот підійшов до борту човна, як піднімались трапом матроси і з ними Шлезінгер. Потім за кормою човна забіліла, запінилась вода, і човен спочатку поволі, а далі все швидше почав віддалятися в напрямку Алкурнехта і Землі Принца Карла.

— Пішов, — зітхнув Касян.

Море, гори, небо — все попливло у нього перед очима і раптом перекинулось. Він упав навзнак. І знову йому здавалось, що летить, час від часу провалюючись у повітряні ями. Коли отямився і розплющив очі, побачив; поруч стояли друзі.

— Випустили… З рук вислизнули… Це я винуватий, — говорив Касян, звертаючись до Людвіга. Той не чув його слів. Очі йому затуманились слізьми. Дивився туди, де згинув в імлі підводний човен і нічого не бачив.

Касян замовк. Рюгос, що стояв поруч, на його німе запитання тихо відповів:

— Вони убили Ролфа і… тяжко поранили Інгрід.

Біль перетнув Касянові горло, стиснув серце. Він хотів спитати, як це сталося, і не зміг, не знайшов слів.

Розділ дев'ятий

ЧЕКАННЯ ПОПУТНОГО ВІТРУ

В домі Журавльових приймали гостей. З огляду на тутешні умови на таке відважитись могла хіба що Ніна Павлівна. Ні, гості як засіб спілкування в Баренцбурзі культивувались, але то все свої, а тут — іноземні. Звичайно Ніна Павлівна з чоловіком обідали, як усі, в їдальні тресту. Дома вона нічого, окрім чаю, не готувала, а тому не тримала ні посуду, ні провізії. Довелося Іванові Івановичу авралом усе організовувати: в ОРСі, по сусідах, в їдальні. Гостей приймали не аби яких — заморських. І ось тепер Ніна Павлівна, пов'язавшись квітчастим фартушком, клопоталась навколо заставленого закусками столу, а роздобрілий від чарочки Журавльов розважав молоду леді і рудобородого шкіпера «світськими розмовами».