Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 260

Василь Сичевський

У нього вже не стріляли. «А навіщо стріляти? Вони ж не дурні, бачать, що мені від них тепер не втекти, що я сам загнав себе у цей капкан. Навіщо ув'яз у бійку? Адже міг спокійно зникнути, ще тоді, коли вперше зрозумів, хто вони такі. Навряд чи кинулись би вони за мною. Їх цікавив контейнер. Але перш ніж бігти доганяти мене, вони мали б пересвідчитись, що він у мене. Для того їм треба було спочатку добігти до уламків і поки б вони там шукали, поки топтались біля літака, я міг спокійно накивати п'ятами… Куди? Адже в штольні англійський льотчик, а сліди обов'язково привели б до нього, а там продовольчі запаси, без яких загинуть усі. Весь загін… Ех, мабуть, так уже повинно було бути, що ми з вами, гер Шлезінгер, зустрілись на вузькій стежці і не розійтись нам, ніяк не розійтись. Однак ми що поговоримо з вами, ми ще не все один одному сказали…»

Тим часом Шлезінгер, порадившись із своїм супутником, знову рушив до перевалу. Цього разу обоє вони заходили з одного боку. Мабуть, вирішили піднятись вище, ніж був на схилі Касян, і осідлати перевал! «Якщо це їм вдасться — мені каюк! А контейнер?! Що ж з ним робити? Заховати? Засунути під камінь?.. Замете, на страшному суді і то не знайдуть. Ні, не ці, а ті що прийдуть шукати мене на цих несподіваних дорогах. Мені вже, певне, шукати його не доведеться… Знищити? Ні, ще встигну… А коли прив'язати Рудому і відправити? Куди він подівся? Ніби ж за мною біг».

— Рудий! Рудий… — неголосно покликав Касян, відчуваючи, що ноги від колін і нижче заливає тепла, липка хвиля. Біль дістався до кісток і загвинчувався в них наче свердло.

Пес, виявляється, був за сусіднім каменем. Почувши, що його кличуть, у два скоки опинився поруч.

— А ти боєць, — Касян заходився гладити Рудого по голові, сни ні, міркуючи, куди ж він побіжить, якщо прив'язати до нього контейнер. «Це ж тобі не службовий собака — побіжить, куди йому захочеться. Шлезінгер покличе — до нього піде. Звідки цьому доброму псові знати, яка то наволоч і паскуда? А коли побіжить до льотчика, у штольню? Адже вони з ним знайомі».

Поглянув на Рудого. Той, не моргаючи, дивився на Касяна, ніби розумів, про що думає цей бородатий чоловік. І все ж таки, коли Шлезінгер підібрався так близько, що стало чути, як він підганяє свого супутника, Касян одважився. Зняв свій ремінь і заходився майструвати з нього підв'язку для контейнера. Ремінь був короткий і взагалі мало годився для такого діла. Контейнер гладенький, міг триматися лише у гнізді. Тоді він зірвав з голови шапку і в'язаний шолом. Поклав у нього контейнер і прив'язав паском псу на шию.