Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 256

Василь Сичевський

Важкі, червоні повіки льотчика самі собою склепилися. «Мабуть, від тебе зараз, шановний містер, нічого не доб'єшся. Треба самому збігати і подивитись на місці, що там і як. Коли вже так вийшло, що ми опинились майже поруч, то треба оглянути все уважненько. Щось же воші там шукали серед уламків… От напою вас чайком, відпочину трошки і збігаю. А тим часом хтось і до нас на допомогу прийде. Людвіг про нас не забуде…»

— Не можуть же вони нас кинуть напризволяще, правда, Рудий?

Пес гавкнув у відповідь і нагострив вуха. Зірвався кудись бігти, потім зупинився і почав гавкати у темряву штольні голосно, дзвінко.

— Що ти там почув? — спитав Касян.

Рудий повернувся до нього, заметляв хвостом, наче вибачався за безпідставну тривогу. Однак Касян усе ж підвівся і пішов у глибину штольні. Склад знайшов одразу. Ніхто тут, окрім песців, не встиг похазяйнувати. Проте міцні дошки ящиків виявились песцям не по зубах. Касян розбив ящик з сухарями, взяв пачку рафінаду, банку топленого масла, пару кожухів і повернувся до льотчика. Той спав. Поруч з ним влігся стомлений Рудий. Касян зняв з плеча мішок з припасами і поклав поруч з Патріком. «Відпочивайте, а я тим часом змотаюсь…» Ця думка вже заволоділа ним. Він знав себе — доки не зробить того, що задумав, не заспокоїться. Став на лижі і, петляючи схилом, почав спускатися з тераси на терасу. Вже виїхав був на лід, коли побачив: Рудий біжить слідом.

— Вернись! — наказав йому Касян. — Вернись, дружок, ти там потрібніший! Я скоро повернусь…

Пес крутився дзигою, скавучав, йому не хотілося повертатись, але Касян прикрикнув на нього, і довелось підкоритися.

Відстань від Баренцбурга до місця катастрофи «бофорта» пробіг швидко. Біг з піднесеним почуттям і тому навіть крутий підйом до Сплячого Рицаря подолав легко, без напруги. Радісне передчуття сповнювало його хвилюванням, так ніби саме зараз мало статися щось дуже важливе, чого Касян так досі і не з'ясував для себе. «Ну, що може бути важливого там, на місці катастрофи? Коди і шифри радист знищує перш за все. Тому навряд чи там є щось варте уваги… Тоді за чим до уламків бігав Шлезінгер? Чому він, як тільки побачив нас, прибрав свідків?» Касян був переконаний, що саме там біля розбитого літака він отримає відповідь на запитання, що не давали йому спокою.

Біля літака були ще добре видні їх поданні сліди. Ледь припорошені сухим сніжком, неподалік лежали постріляні Шлезінгером солдати. Могила англійських льотчиків була напіврозрита, але, дивна річ, з неї вирубали труп людини в цивільному одязі. Вирубали тому, що тіло намертво вмерзло, спаялося монолітом з вічною мерзлотою. Касян змів з нього сніжок і побачив, що тіло не просто намагались вирубати, його пробували роздягнути. Дії помічників Шлезінгера лише на перший погляд могли здатися беззмістовними а чи безцільними. На портупеї під пальтом, а точніше під правою пахвою у мерця був затиснутий плескатий предмет. Придивившись, Касян зрозумів, що то стальний контейнер. У подібних міні-сейфах німці перевозили особливо секретні документи. Для певності такі штуки обладнувались вибуховими механізмами. Сумніву не було: саме цей контейнер намагався забрати Шлезінгер. Обер-лейтенант так довго возився тут тому, що взяти контейнер було непростою справою. Шлях до нього заступала продовгувата металічна фляга. Вона була з тих посудин, які любителі спиртного носять у задній кишені штанів. Тут вона лежала у боковій кишені пальта. Чому вона опинилася там? Невідомо. Касяну довелося розрізати пальто, полу піджака, вийняти флягу, а потім уже на шматку дюралю розкласти невеличке багаття і, коли місце, де знаходився контейнер, протало, вийняти його.