Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 211

Василь Сичевський

— Петре Степановичу, що з тобою? Чому мовчиш?

— Повітря, Вовчику… Повітря…

Добрині здавалось, що він кричить, але нагорі його майже не чули. З яскраво-оранжевих апельсини ставали жовтогарячими, потім золеними, синіми, чорними. Темнота густішала, все щільніше обступала Петра, погрожувала поглинути його раз і назавжди.

В кабінеті чергового надривався телефон. Трубку довго не знімали. Людмила вирішила, що лікар кудись вийшов і прочинили двері, але він, виявляється, був у кабінеті і вже йшов до столу, де отой її телефонний апарат.

— Слухаю!.. Що? Говоріть голосніше… Під водою задихнувся начальник порту Добриня? Як задихнувся?… Шланг передавило? Так, зрозумів. Зараз висилаємо бригаду «швидкої допомоги»!

Не тямлячи себе, Людмила вибігла у вестибюль, схопила з вішалки кожушок і, як стояла з непокритою головою, побігла в порт. Не хотіла вірити, що Петро загинув, що його більше нема. Таке не вкладалося в голові. Як це так? Сонце, море, небо, земля — все лишилося, як і було, а його нема?! Це несправедливо! Несправедливо і жорстоко!

Ще зі сходів побачила: підтягнута до берега «гармонь» спроквола поверталася. Стаючи кілем на мілководдя, піднімала догори зім'яту, понівечену надбудову палуби. Вода зливалась через борт, у щілини і дірки. Баржа ще не стала вертикально, а з берега, приставленою до борта сходнею, вже ліз Володька Михеєв. Видерся по обшивці, вчепився руками за борт, підтягнувся і, перескочивши через поручень, зник.

На пірсі Людмила підбігла до Митрича.

— Де він? Що з ним?

— Глухо, дочко… Раніше чутно було — наче дихав…

— Ой, що ж це таке? За що?! — скрикнула Людмила і закрила лице долонями. Митрич, як міг, пробував її заспокоїти, а в самого трусились руки.

— Це я, старий дурень, у всьому винен. Не мав права пускати його під воду. Адже він раніше ніколи не спускався, а я, правда, давно, в молодості… Та хіба він послухає.

… Вовчик удерся в кубрик, коли там було ще по коліна води. Вона з шумом хлинула у відкриті навстіж двері. Добриня лежав долілиць біля стіни. На ньому матрац, чемодан, чайник, табуретка та інший мотлох, що привалив його в момент, коли «гармонь» ставала кілем на грунт. Володька вхопив шланг і побіг по ньому пальцями, шукаючи місце розриву, але дірки ніде не було. Тільки в тому місці, де шланг перетискали двері, виявилась невелика прим'ятина. Михеєв повернув Добрито на спину і почав відгвинчувати передній ілюмінатор скафандра. За каламуттю запотілого скла проглядало лице Добрині. Здавалось, він мирно спав.