Читать «Любов, Президент і парадигма космосу» онлайн - страница 39

Юрій Бедзик

— За Конституцією України, — додав Серж-кап-лей. — Тут життя стало непросте, Вікторе Степановичу, доки ми були на патрулюванні. Севастополь один, а претензії, виявляється, мають до нього дві держави: і Україна, і Росія. Без півлітра не розберешся!

У контр-адмірала в руках зблиснула пляшка горілки, весело дзенькнула об край столика. І склянки озвалися дзвоном, і сало українське, принесене контр-адміралом для рідного сина з базару, забіліло рожевими боками. Пий, втішайся! Капранг-бать-ко так і проголосив у своєму першому тості до сина-флотоводця:

— За щасливе наше життя! Щоб нам весело жилося з братами-українцями на славній кримській землі! За мир в нашому домі!

Проте цей тост чомусь викликає похмурість на строгому синовому обличчі. Контр-адмірал піднімає руку. Без чарки. Піднімає руку з владністю суворого начальника, щоб внести певну ясність.

— А ясність така, батьку мій, капран-2. Тоді в травні 1945 року, коли ви вирушили на ваше останнє патрулювання, коли ви збиралися святкувати великий день Перемоги над фашистською Німеччиною, були ви певні, що ви завоювали нам мир на віки. Так, були певні, татусю рідний?

— Авжеж, не сумнівалися, товаришу контр-адмірал!

— А виявилося, що трохи поспішили. І не трохи, а дуже, страшенно, жахливо! Ось Серж… — контр-адмірал для виразності обняв капітан-лейтенанта, — уже дещо тут почув, вже знає, скільки наша грішна планета Земля за ці п’ятдесят п’ять років встигла накоїти дурниць. Дізнаєшся про них і ти, мій батечку. І скільки в світі атомних бомб (їх тепер називають ядерними), і як запаскудили ми свою рідну земельку хімією, всяким ядерним сміттям, покидьками, скільки військових баз набудували, які війни провели і які ще збираємося провести. На жаль, дізнаєшся ти, татусю любий, що людина, найсвятіше, що є в світі, стала розмінною монетою, і монета ця нічого не варта. Ти хочеш побажати і нам усім веселого життя, а я оце сиджу тут і думаю, як нам дожити до завтрашнього вечора і як врятувати наш Севастополь від повної загибелі. Бо, може бути, що завтра о 20.00 з одного лінкора, який стоїть біля першої стоянкової бочки, ударять три ядерні ракети, і славний Севастополь стане мертвою пустелею, могилою для трьохсот тисяч чоловік!

— Що ви кажете, товаришу контр-адмірал! — вжахнувся капранг-2 Севастьянов. Лице його збіліло. Він повернувся до Сержа. — А ти чого ж мовчиш? Це правда?

— Абсолютна правда, Вікторе Степановичу, — кивнув головою Серж.

— Півправди! _ підняв голос контр-адмірал. — Бо вся правда дуже жорстока. Минулого року в Штатах терористи вчинили страшний злочин, загинули тисячі людей і відтоді наш світ наче розколовся. А втім… — контр-адмірал змусив себе посміхнутися, — у наших братів-українців гарна приказка: вдаримо лихом об землю! Про наші діла, батечку, я тобі при нагоді розповім. А чарку я хочу підняти за розум людства! Він велетенський, безмежний…

— Бо він — частка космічного розуму, — докинув Серж скромно і водночас вагомо. — А, значить, вип’ємо і за нього!

— Вип’ємо й за нього! — погодився контр-адмірал і перший до дна перекинув чарку.